Placky čapátí s česnekovým olejem
Veganský recept
Fresh recept

Placky čapátí s česnekovým olejem

Nejoblíbenější přílohou k indickému jídlu jsou placky čapátí. Dělají se pouze z mouky a vody. Pokud je chcete podávat samotné, nebo neděláte jídla až tak ostrá a kořeněná jako samotní Indové, doporučuji placky pro lepší chuť trochu osolit. Po upečení je můžete potírat máslem nebo olejem, ve kterém rozpustíte různé druhy koření. My je milujeme s česnekem.


6 porcí
ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • cca 100 ml vody
  • špetka soli
  • olej nebo olej s prolisovaným česnekem na potření
postup

  1. Z mouky, trochu soli a vody vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme chvíli odpočinout v lednici, zabalené folií.

  2. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich placky maximálně o velikosti pánve, asi 3 mm silné.

  3. Placky opékáme na sucho v pánvi z obou stran 1 – 2 minuty, v místech, kde se placky nafukují je lehce přitlačíme k pánvi špachtlí.

  4. Když je placka upečená, začnou se na ní tvořit hnědé puchýřky.

  5. Upečenou placku potřeme z obou stran olejem, do kterého jsme prolisovali česnek a podáváme, nejlépe jako přílohu k indickému jídlu, ale skvělé jsou i s různými dipy nebo k polévce.

datum vydání: 16. 10. 2017
autor: