Pórková polévka s pikantními fazolkami a houbami Shiitake
Vegetariánský recept
Fresh recept

Pórková polévka s pikantními fazolkami a houbami Shiitake

Japonská „dubová houba“ Shiitake, česky Houževnatec jedlý, je voňavá perla mezi houbami. Její výrazná pikantní chuť dodá šmernc každému pokrmu, navíc pomáhá v boji proti rakovině a jiným civilizačním chorobám. Pórková polévka působí spolu s česnekem, Shitake a chilli jako totální chuťový katalyzátor. Vyzkoušejte ji i vy.

ingredience

Polévka:

  • 1 velký pórek
  • 2 cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 smetana na vaření
  • sůl
  • pepř
  • kardamom
  • římský kmín
  • olej

Fazolky a houby shiitake

  • 2 hrsti fazolových lusků
  • 1 malá hrst hub shiitake
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • lžíce strouhaného parmazánu
  • olej
  • sůl
  • pepř

Při podávání:

  • bagetové krutonky
  • olivový olej
postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje, lehce osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený pórek, ještě chvíli smažte a nakonec zalijte vývarem.

  2. Polévku vařte asi 20 minut, poté rozmixujte dohladka, přidejte sůl, pepř, špetku kardamomu a trochu římského kmínu.

  3. Zalijte smetanou a prohřejte. Pokud se vám zdá polévka příliš řídká, můžete do smetany přidat trochu mouky a společně povařit.

  4. Fazolky lehce povařte ve vodě nebo v páře a zchlaďte ve studené vodě, aby zůstaly krásně zelené.

  5. Houby shiitake namočte na pět minut do studené vody a poté vyždímejte.

  6. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm shiitake a fazolky spolu s nakrájeným česnekem, chilli papričkou a solí. Posypte parmazánem.

  7. Polévku podávejte s houbami a fazolkami, zakápněte olivovým olejem a ozdobte bagetovými krutonky.

datum vydání: 15. 10. 2017
autor: