Recept s masem
Grilované lososové špízy s citronem a koprovým dipem
Super jednoduché grilované špízy z lososa a citronu zvládnete napíchat na špejle za pár minut. Jsou chutné, jednoduché a nabité přírodními omega-3 mastnými kyselinami. Potřebujete jen filet z kvalitního čerstvého lososa, bio citron s chemicky neošetřenou kůrou a trochu marinády s čerstvými nebo sušenými bylinkami. Ideální lehký pokrm do opravdu horkého počasí, kdy nemáte na tučnou krkovici ani pomyšlení. Umocnit ho navíc můžete ještě vychlazeným jogurtovým dipem s čerstvě nasekaným koprem.
V teplém počasí je to s vařením těžké. Zapínat doma jakýkoliv spotřebič, který vydává teplo, znamená zvyšovat horko v bytě o další nežádané stupně. A jíst celé léto jenom syrové saláty? Brzy vás to omrzí. Zachránit situaci zvládnou leda tak studené polévky (zkuste třeba tuto: Studená kukuřičná polévka s ředkvičkami) Ale ideální volba je vaření venku!
Tyhle špízy jsou nejen lehké, ale i rychlé. Stačí vstát od bazénu, nakrájet rybí filet na kosičky, citron na kolečka a všechno napíchat na špejle. V misce pak smícháte všechny ingredience na marinádu, špízy potřete a šup s nimi na gril. Práce žádná, nádobí skoro žádné a výsledek vynikající.
Podávat je můžete s dipem z jogurtu a kopru, nebo (když už koupíte kopr) třeba s tímhle ledově vychlazeným salátem z okurky a cibule: Okurkový salát s cibulí a koprem.
A jestli zvládnete krájet ještě o minutu déle, můžete jako bonus vykouzlit osvěžující ledovou limonádu z celých citronů. Když už máte ty s jedlou kůrou, byla by škoda to nevyužít. Citrónovo-mátová limonáda s vodkou.
Tak si to užijte. Jídlo připravené i podávané venku chutná dvojnásobně.
Grilované lososové špízy s citronem a koprovým dipem
Ingredience
Na špíz
- 2 filety z lososa
- 2 bio citrony (s chemicky neošetřenou kůrou)
Na marinádu
- 1 lžíce oregana (čerstvého nebo sušeného)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky drceného červeného pepře
Na dip
- 1 bílý jogurt (ideálně hustý, může být i řecký)
- hrst nasekaného čerstvého kopru
- sůl
- pepř
Postup
Filet z lososa nakrájejte na menší kostičky, citrony na tenká kolečka (tlustá vám nepůjdou přehnout a napíchnout a navíc by byl špíz moc kyselý)
Tip:
Jak na špíz chytře
Špízy můžete napíchat buď na k tomuto účelu zakoupené kovové jehly, které se dají používat opakovaně. Vřele doporučuju koupit grilovací jehly ploché, protože na nich se vám bude jakýkoliv špíz na grilu opékat.. Kulaté grilovací jehly jsou akorát pro zlost, maso i zelenina se na nich protáčí a grilovat tak špíz hezky ze všech stran dá docela zabrat.
Pokud se vám nechce investovat do jehel, můžete použít i obyčejné špejle. Je dobré je předem namočit do vody, aby rychle nepřehořely. Doba namáčení závisí na tom, jak dlouho budete špíz grilovat (tenhle je superrychlý a špejle by to asi zvládly i bez namáčení). V případě delší tepelné úpravy máčejte ideálně alespoň 30 minut. Pokud chcete zabránit protáčení surovin na dřevěné špejli, použijte zdvojenou metodu napichování (dvě špejle do každého špízu).
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.