Okurkový salát s cibulí a koprem
Veganský recept
Fresh recept

Okurkový salát s cibulí a koprem

Když máme k dispozici spoustu čerstvých okurek ze zahrady, často připravujeme tento jednoduchý osvěžující salát. Jeho příprava je maximálně nenáročná, okurek do něj padne hromada a navíc je krásně lehký a dietní. Přidává se do něj hodně cibule, ale když se nechá dostatečně dlouho odležet, není vůbec ostrý ani těžko stravitelný.

Nemusíte ho dělat jen z okurek salátových, tzv. hadovek. Docela často ho chystáme i z trochu přerostlejších okurek na nakládání, které při sklizni unikly naší pozornosti a díky větším rozměrům se nevejdou do zavařovacích sklenic. Nějaký kopr vám stejně vždycky zbyde z přípravy láku na sterilizování a zbytek ingrediencí na zálivku určitě najdete ve spíži.

Pokud se do salátu pustíte z těchto okurek místo ze salátových, ochutnejte, jestli nejsou příliš hořké. Nejčastěji se hořkost skrývá ve špičkách. V takovém případě stačí konce okurek odkrojit. Pokud z nich chcete přebytečnou hořkost trochu odstranit, nechte je nakrájené na plátky a zasypané solí a cukrem déle odpočinout v chladu. Okurky se takzvaně “vypláčou” a hořkost se z nich odplaví spolu s vytékající vodou.

Salát můžete jíst samozřejmě jen tak, jako skvělou lehkou večeři, ale dá se využít i místo přílohy. Často ho například podáváme místo vařených brambor k opečenému tofu (vegani) nebo plátku krkovice (milovníci masa) upravenému na minutku. Při náročnějším pracovním dni dokáže taková příloha oběd krásně odlehčit a nemusíme pak další dvě hodiny sedět a odfukovat na gauči neschopni jakékoliv činnosti.

Okurka je z velké části tvořena vodou a má doslova blahodárné účinky na lidský organismus. Její konzumaci ocení hlavně ledviny, takže jestli máte problém s nedostatečným pitným režimem, tenhle salát vás může zachránit. Nálož vitamínů zase skvěle podpoří vaší imunitu, což se se začínajícím podzimem vždycky hodí.

příprava: 5 minut, vaření/pečení: 5 minut
(1 hodina na odležení)
4 porce
ingredience

  • 3 menší okurky
  • 2 červené cibule
  • 250 ml vody
  • 2 lžíce vinného octa bílého
  • 1 lžíce růžového balsamikového octa
  • 2 lžíce cukru moučkového
  • 2 špetky soli
  • 1 hrst kopru
postup

  1. Okurky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Plátky okurek dáme na cedník položený přes větší mísu, přidáme sůl a cukr a vše dobře promícháme. Necháme chvíli odpočinout v lednici (déle, pokud chceme, aby se z okurek dostala přebytečná šťáva spolu s případnou hořkostí).

  2. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka.

  3. Přebytečnou vodu, která okapala z okurek slejeme a okurky vyklopíme do mísy. Přidáme nakrájenou červenou cibuli, vinný ocet, balzamikový ocet a vodu.

  4. Na závěr přisypeme krst kopru a celý salát dobře promícháme. Aby se všechny chutě salátu pěkně spojily a cibule ztratila svou štiplavou ostrost, necháme ho alespoň hodinu (i víc) odpočinout v lednici.

Tip pro vás:

Okurkový salát podáváme samotný, nebo ho můžeme použít místo přílohy k opečenému plátku masa nebo jeho veganské náhražky (tofu, robi…) na minutku.

datum vydání: 11. 10. 2018
autor:
Fresh video

Rychlý návod na rychlý salát z okurek