Veganský recept
Okurkový salát s cibulí a koprem
Když máme k dispozici spoustu čerstvých okurek ze zahrady, často připravujeme tento jednoduchý osvěžující salát. Jeho příprava je maximálně nenáročná, okurek do něj padne hromada a navíc je krásně lehký a dietní. Přidává se do něj hodně cibule, ale když se nechá dostatečně dlouho odležet, není vůbec ostrý ani těžko stravitelný.
Nemusíte ho dělat jen z okurek salátových, tzv. hadovek. Docela často ho chystáme i z trochu přerostlejších okurek na nakládání, které při sklizni unikly naší pozornosti a díky větším rozměrům se nevejdou do zavařovacích sklenic. Nějaký kopr vám stejně vždycky zbyde z přípravy láku na sterilizování a zbytek ingrediencí na zálivku určitě najdete ve spíži.
Pokud se do salátu pustíte z těchto okurek místo ze salátových, ochutnejte, jestli nejsou příliš hořké. Nejčastěji se hořkost skrývá ve špičkách. V takovém případě stačí konce okurek odkrojit. Pokud z nich chcete přebytečnou hořkost trochu odstranit, nechte je nakrájené na plátky a zasypané solí a cukrem déle odpočinout v chladu. Okurky se takzvaně “vypláčou” a hořkost se z nich odplaví spolu s vytékající vodou.
Salát můžete jíst samozřejmě jen tak, jako skvělou lehkou večeři, ale dá se využít i místo přílohy. Často ho například podáváme místo vařených brambor k opečenému tofu (vegani) nebo plátku krkovice (milovníci masa) upravenému na minutku. Při náročnějším pracovním dni dokáže taková příloha oběd krásně odlehčit a nemusíme pak další dvě hodiny sedět a odfukovat na gauči neschopni jakékoliv činnosti.
Okurka je z velké části tvořena vodou a má doslova blahodárné účinky na lidský organismus. Její konzumaci ocení hlavně ledviny, takže jestli máte problém s nedostatečným pitným režimem, tenhle salát vás může zachránit. Nálož vitamínů zase skvěle podpoří vaší imunitu, což se se začínajícím podzimem vždycky hodí.
Okurkový salát s cibulí a koprem
Ingredience
- 3 menší okurky
- 2 červené cibule
- 250 ml vody
- 2 lžíce vinného octa bílého
- 1 lžíce růžového balsamikového octa
- 2 lžíce cukru moučkového
- 2 špetky soli
- 1 hrst kopru
Postup
Okurky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Plátky okurek dáme na cedník položený přes větší mísu, přidáme sůl a cukr a vše dobře promícháme. Necháme chvíli odpočinout v lednici (déle, pokud chceme, aby se z okurek dostala přebytečná šťáva spolu s případnou hořkostí).
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka. Přebytečnou vodu, která okapala z okurek slejeme a okurky vyklopíme do mísy. Přidáme nakrájenou červenou cibuli, vinný ocet, balzamikový ocet a vodu.
Tip:
Okurkový salát podáváme samotný, nebo ho můžeme použít místo přílohy k opečenému plátku masa nebo jeho veganské náhražky (tofu, robi…) na minutku.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.