Veganský recept
Veganský burger s hummusem a guacamole
Nejlepší veganský burger? Miluju je všechny! Z řepy, fazolí, z portobello žampionů, z tofu i cizrny. Tenhle je obzvlášť povedený. A to nejen kvůli skvělému karbanátku ze směsi červených fazolí, řepy a mrkve, ale hlavně kvůli všem dalším ingrediencím, které najdete navrstvené mezi žemlemi. V burgeru totiž nemusí být jen kečup, majonéza/sojanéza nebo hořčice. Zkuste dospod přidat hummus. Zvýšíte tak výživovou hodnotu burgeru o spoustu bílkovin z cizrny. A nahoru nad placku dejte trochu guacamole. Burger bude nádherně šťavnatý a plný chuti i několika různých textur.
Vždycky jsem si myslela, že nejlepší burgery jsou v létě z grilu. Není to pravda. Tyhle veganské placky se samozřejmě dají grilovat, nebo péct v pánvi, ale nejlepší jsou pečené v troubě. Příprava zabere trochu času, ale směsi si můžete nachystat víc (limitovat vás bude jen velikost pánve) a zbytek zamrazit. Směs mrazte zformovanou přímo do karbanátků, pak je jen vyndáte, necháte povolit a strčíte do trouby.
Veggie burger není nijak zvlášť náročný na přípravu a existuje několik tipů, jak si to při vaření ještě zjednodušit. Záleží na tom, čemu dáte přednost – úspoře času, nebo úspoře financí a jistotě, že přesně víte, co jíte? Výraznou časovou úsporou může být koupený hummus i guacamole. Dnes je seženete v každém větším obchodním domě. Domácí jsou ale rozhodně lepší. Doma se dá koneckonců přichystat úplně všechno, i upéct vlastní burgerové housky. Sehnat totiž dobré veganské pečivo může být někdy problém. Ale tak daleko jsem se zatím nedostala. Hummus i guacamole však domácí děláme a vy si oboje můžete připravit podle našich jednoduchých receptů. Víc si pochutnáte, ušetříte peníze a méně zatížíte planetu hromadou zbytečných obalů. Housky si zatím kupte svoje oblíbené.
Veganský burger s hummusem a guacamole
Ingredience
Burgery
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 velká červená řepa
- 2 velké mrkve
- 1 konzerva (100 g) červených fazolí
- hrst vlašských ořechů
- hrst nasekaných zelených bylin (petrželka, kopr, koriandr - použijte co máte rádi, nebo co seženete)
- lžíce mleté uzené červené papriky
- lžíce mletého koriandru
- čerstvě mletá sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce ovesných vloček
Servírování
- hamburgerové housky
- hummus (připravte podle tohoto receptu)
- avokádové guacamole (připravte podle tohoto receptu)
- červená cibule nakrájená na kolečka (volitelné)
- červené zelí nakrájené na proužky (volitelné)
- rukola (volitelné)
Postup
Předehřejte si troubu na 180 °C.
Připravte si všechnu zeleninu: cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno, řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, mrkev očistěte a nastrouhejte na struhadle nahrubo, česnek oloupejte a najemno nasekejte.
Ve velké pánvi rozehřejte olej a restujte na něm cibuli, dokud nezesklovatí (asi 2 minuty). Přidejte česnek, řepu i mrkev a chvíli společně opékejte, než zelenina pustí šťávu (asi 3 minuty). Poté přikryjte pokličkou a duste doměkka (asi 15 minut), občas promíchejte, podle potřeby podlévejte trochu vodou.
Do měkké zeleninové směsi přidejte všechny ostatní ingredience, kromě ovesných vloček: scezené a okapané fazole, nahrubo nasekané vlašské ořechy, čerstvé nasekané byliny, uzenou papriku i mletý koriandr. Vše společně promíchejte a krátce prohřejte.
Polovinu směsi z pánve přendejte do mixéru, přidejte k ní ovesné vločky a společně rozmixujte dohladka. Rozmixovanou část vraťte do pánve, smíchejte s druhou (nerozmixovanou) polovinou a podle chuti osolte a opepřete.
Směs nechte trochu vychladnout a mokrýma rukama tvarujte karbanátky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut, v polovině je otočte.
Mezitím si připravte hummus a guacamole podle našich receptů a podélně rozřízněte a nasucho na pánvi opečte (rozříznutou stranou dolů) burgerové housky.
Tip:
Bez pečiva?
Zeleninové placky jsou tak výborné, že je klidně můžete servírovat i bez housky, jako karbanátky s hummusem, guacamole a libovolným zeleninovým salátem. Je to ideální varianta pro lidi, kteří se z různých důvodů vyhýbají pečivu z bílé mouky, nebo třeba pro alergiky na lepek. (Ovesné vločky do burgerů použít můžete, protože oves lepek téměř neobsahuje. Pokud držíte striktní bezlepkovou dietu, sežeňte si vločky s bezlepkovou certifikací, nebo zeleninovou hmotu zahustěte jiným oblíbeným způsobem).
Tip:
S hranolkami?
K burgeru patří hranolky. Což takhle to tentokrát zkusit jinak a připravit si hranolky ze sladkých brambor, pečené v troubě? Recept na skvělé batátové hranolky najdete zde.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.