Veganský burger
Veganský recept
Fresh recept

Veganský burger s hummusem a guacamole

Nejlepší veganský burger? Miluju je všechny! Z řepy, fazolí, z portobello žampionů, z tofu i cizrny. Tenhle je obzvlášť povedený. A to nejen kvůli skvělému karbanátku ze směsi červených fazolí, řepy a mrkve, ale hlavně kvůli všem dalším ingrediencím, které najdete navrstvené mezi žemlemi. V burgeru totiž nemusí být jen kečup, majonéza/sojanéza nebo hořčice. Zkuste dospod přidat hummus. Zvýšíte tak výživovou hodnotu burgeru o spoustu bílkovin z cizrny. A nahoru nad placku dejte trochu guacamole. Burger bude nádherně šťavnatý a plný chuti i několika různých textur.

Vždycky jsem si myslela, že nejlepší burgery jsou v létě z grilu. Není to pravda. Tyhle veganské placky se samozřejmě dají grilovat, nebo péct v pánvi, ale nejlepší jsou pečené v troubě. Příprava zabere trochu času, ale směsi si můžete nachystat víc (limitovat vás bude jen velikost pánve) a zbytek zamrazit. Směs mrazte zformovanou přímo do karbanátků, pak je jen vyndáte, necháte povolit a strčíte do trouby.

Veggie burger není nijak zvlášť náročný na přípravu a existuje několik tipů, jak si to při vaření ještě zjednodušit. Záleží na tom, čemu dáte přednost – úspoře času, nebo úspoře financí a jistotě, že přesně víte, co jíte? Výraznou časovou úsporou může být koupený hummus i guacamole. Dnes je seženete v každém větším obchodním domě. Domácí jsou ale rozhodně lepší. Doma se dá koneckonců přichystat úplně všechno, i upéct vlastní burgerové housky. Sehnat totiž dobré veganské pečivo může být někdy problém. Ale tak daleko jsem se zatím nedostala. Hummus i guacamole však domácí děláme a vy si oboje můžete připravit podle našich jednoduchých receptů. Víc si pochutnáte, ušetříte peníze a méně zatížíte planetu hromadou zbytečných obalů. Housky si zatím kupte svoje oblíbené.

příprava: 15 minut, vaření/pečení: 50 minut
2 porce  (4 burgery)
ingredience

Burgery

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká červená řepa
  • 2 velké mrkve
  • 1 konzerva (100 g) červených fazolí
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst nasekaných zelených bylin (petrželka, kopr, koriandr - použijte co máte rádi, nebo co seženete)
  • lžíce mleté uzené červené papriky
  • lžíce mletého koriandru
  • čerstvě mletá sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce ovesných vloček

Servírování

postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.

  2. Připravte si všechnu zeleninu: cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno, řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, mrkev očistěte a nastrouhejte na struhadle nahrubo, česnek oloupejte a najemno nasekejte.

  3. Ve velké pánvi rozehřejte olej a restujte na něm cibuli, dokud nezesklovatí (asi 2 minuty). Přidejte česnek, řepu i mrkev a chvíli společně opékejte, než zelenina pustí šťávu (asi 3 minuty). Poté přikryjte pokličkou a duste doměkka (asi 15 minut), občas promíchejte, podle potřeby podlévejte trochu vodou.

  4. Do měkké zeleninové směsi přidejte všechny ostatní ingredience, kromě ovesných vloček: scezené a okapané fazole, nahrubo nasekané vlašské ořechy, čerstvé nasekané byliny, uzenou papriku i mletý koriandr. Vše společně promíchejte a krátce prohřejte.

  5. Polovinu směsi z pánve přendejte do mixéru, přidejte k ní ovesné vločky a společně rozmixujte dohladka. Rozmixovanou část vraťte do pánve, smíchejte s druhou (nerozmixovanou) polovinou a podle chuti osolte a opepřete.

  6. Směs nechte trochu vychladnout a mokrýma rukama tvarujte karbanátky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut, v polovině je otočte.

  7. Mezitím si připravte hummus a guacamole podle našich receptů a podélně rozřízněte a nasucho na pánvi opečte (rozříznutou stranou dolů) burgerové housky.

  8. Na spodní část housky dejte hummus, upečený karbanátek, guacamole a nakrájenou zeleninu podle chuti (červená cibule, červené zelí, rukola). Přiklopte druhou polovinou housky a servírujte.

Tip pro vás:

Bez pečiva?
Zeleninové placky jsou tak výborné, že je klidně můžete servírovat i bez housky, jako karbanátky s hummusem, guacamole a libovolným zeleninovým salátem. Je to ideální varianta pro lidi, kteří se z různých důvodů vyhýbají pečivu z bílé mouky, nebo třeba pro alergiky na lepek. (Ovesné vločky do burgerů použít můžete, protože oves lepek téměř neobsahuje. Pokud držíte striktní bezlepkovou dietu, sežeňte si vločky s bezlepkovou certifikací, nebo zeleninovou hmotu zahustěte jiným oblíbeným způsobem).

Tip pro vás:

S hranolkami?
K burgeru patří hranolky. Což takhle to tentokrát zkusit jinak a připravit si hranolky ze sladkých brambor, pečené v troubě? Recept na skvělé batátové hranolky najdete zde.

datum vydání: 21. 3. 2019
autor:
Fresh galerie

Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů


Související recepty