Batátové hranolky pečené v troubě
Veganský recept
Fresh recept

Batátové hranolky pečené v troubě

Nejlepší příloha k hamburgeru? Batátové hranolky. Překvapí vás nejen svou sladkostí, ale oproti klasickým bramborám i měkčí strukturou. Neříkám, že ty bramborové rázem přestanete milovat, ale jestli jste ty batátové ještě neochutnali, zkuste je. Jsou výborné a váš jídelníček bude zase o něco pestřejší (nutričně i barevně).

Zní to možná zvláštně, ale sladké batáty jsou opravdu méně kalorické než brambory klasické. Obsahují totiž méně sacharidů a více vlákniny. Více mají dokonce i vitamínů, ale kdo by to u hranolků počítal. U těch jde totiž především o chuť, a ta je u sladkých brambor vážně skvělá. Pro někoho možná překvapivá, ale dejte novým věcem šanci. Nám chutnají moc! Přirozeně jsou batáty nasládlé a v kombinaci s pepřem a uzenou paprikou budou navíc příjemně kořeněné. A pokud si je naservírujete třeba ke skvělému veganskému burgeru z červené řepy, vyčarujete nebe na talíři. Oranžové.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 35 minut
2 porce
ingredience

  • 2 velké batáty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • špetka pepře
postup

  1. Batáty dobře omyjte (klidně kartáčkem), osušte a i se slupkou nakrájejte na tenké hranolky.

  2. Hranolky z batátů promíchejte ve větší míse s olejem, solí, paprikou a pepřem.

  3. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut. Nakonec na chvíli zapečte pod grilem.

Tip pro vás:

Měkká textura batátových hranolků je celkem příjemná a zajímavá změna. Pokud však milujete hranolky hlavně křupavé, obalte předem batáty v kukuřičném škrobu (asi dvě lžičky na 1 velký batát) a pak teprve v oleji a koření.

datum vydání: 10. 1. 2019
autor: