Základní hummus z cizrny a pasty tahini
Veganský recept
Fresh recept

Základní hummus z cizrny a pasty tahini

Hummus je lahodná hebká pomazánka z rozmixované cizrny, ochucená sezamovou pastou tahini. Svůj původ má v Levantě a je velice oblíbený na Středním východě, hlavně v Izraeli, arabských zemích, ale také v Řecku či Španělsku. Díky své pikantní chuti a skvělým výživovým hodnotám se rozšířil prakticky do celého světa. Velké oblibě se těší hlavně mezi vegany, protože ve své základní verzi neobsahuje nic víc než cizrnu, sezam, česnek a citron.

Cizrna je luštěnina, poměrně bohatá nejen na vlákninu, ale také na bílkoviny. Navíc neobsahuje skoro žádný tuk. Hummus díky ní nejen skvěle chutná, ale je také zdravý a spolehlivě zasytí. Pokud si cizrnu koupíte už uvařenou v plechovce v nálevu, zabere vám příprava hummusu asi deset minut. Pokud se ale vyhýbáte polotovarům a chcete si jídlo uvařit od základů sami, počítejte s tím, že se cizrna stejně jako většina luštěnin musí nějakou dobu máčet a vařit. Ideální je nechat ji namočenou přes noc a vařit alespoň 2 hodiny na mírném ohni. Do vody na namáčení nebo na vaření můžete přidat lžičku jedlé sody. Pomůže cizrně změknout.

Na dochucení hummusu můžete použít nejrůznější druhy koření, bylinek a dalších ingrediencí. Určitě ale nezapomeňte na sůl, česnek a citronovou šťávu. Pokračovat pak můžete římským kmínem, koriandrem a pepřem. Pokud chcete nové chutě, obohaťte základní hummus třeba o chilli, kurkumu, kari, zkuste ho s karamelizovanou cibulkou, červenou řepou nebo sušenými rajčaty a bazalkou. Hummus můžete servírovat jako dip k čerstvé zelenině, pitě, chlebu nebo nejrůznějším krekrům, jíst ho můžete i jako přílohu ke grilovanému masu nebo ke steaku. A nebo si ho dejte jako pomazánku na chlebíčky.

příprava: 5 minut, vaření/pečení: 10 minut
(pokud i vaříte cizrnu, začněte den předem)
2 porce
ingredience

  • 400 g cizrny v plechovce (nevylévat vodu, trochu cizrny můžete odložit stranou na ozdobu)
  • 2 lžičky sezamové pasty tahini
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 lžičky kvalitního olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
postup

  1. Měkkou cizrnu dejte do mixéru i s nálevem z plechovky a mixujte.

  2. Přidejte tahini pastu, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř a mixujte dokud se vše nespojí do hladké kaše.

  3. Vršek hummusu polijte kvalitním olivovým olejem a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

Tip pro vás:

Pokud chcete opravdu hladký a hedvábný hummus, nejlépe toho dosáhnete tak, že necháte cizrnu dlouho vařit. Nerozpadne se vám ani po osmi hodinách mírného varu, tak se nemusíte bát. Poté ji neslévejte a dejte ji i s vodou vychladit. Ledovou cizrnu dlouho mixujte, postupně přidávejte ledovou vodu, nebo vychlazený nálev, ve kterém se cizrna vařila, a dále mixujete, dokud se nevytvoří hedvábná kaše. Použít můžete i ledovou tříšť. Ostatní ingredience vmíchejte do hladké směsi až na závěr.

Tip pro vás:

Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.

datum vydání: 20. 3. 2018
autor: