Vegetariánský recept
Chlebíček s hummusem, pečenou řepou, grilovanou petrželí a kozím sýrem
Dalším z našich netradičních chlebíčků je tenhle fešák s hummusem. Hummus je hladká, hebká a nadýchaná středomořská delikatesa. Pokud si ho namažete na chleba, už o moc víc nepotřebujete. Snad jen trochu sladkokyselé pečené řepy, pár kousků grilovaného kořene petržele a hrst čerstvé zelené petrželky. Kdo chce chlebíček dotáhnout k dokonalosti a není alergický na laktózu, přidá ještě ždibec kozího sýra.
Pečenou řepu i grilovanou petržel si klidně připravte den dopředu. A pokud se chystáte vyzkoušet najednou víc chlebíčků z naší chlebíčkové výzvy, můžete upéct v troubě klidně všechnu potřebnou zeleninu na jeden zátah, jako jsme to udělali my. Pak už budete mít ingredience připravené a samotné zdobení chlebíčků stihnete během chvíle.
Chlebíček s hummusem, pečenou řepou, grilovanou petrželí a kozím sýrem
Ingredience
PT20M Aktivní čas: 20 minut (+ 2 hodiny na upečení zeleniny)
2 porce (8 chlebíčků)
Pečená sladkokyselá řepa
- 2 pečené řepy
- sůl
- pepř
- balzamiko (nebo balzamiková redukce)
Grilovaná petržel
- 2 kořeny petržele
- sůl
- pepř
- olivový olej na pokapání
Na chlebíčky
- 8 krajíců malého chleba (žitného, žitno-pšeničného)
- hummus (připravíte podle tohoto receptu)
- svazek čerstvé hladkolisté petržele
- 100 g měkkého kozího sýra
Postup
Pečená sladkokyselá řepa
KROK 1:Celé červené řepy omyjte a zabalte jednotlivě do alobalu. Předehřejte troubu na 200 - 220 °C a zabalené řepy pečte v zapékací míse nebo na plechu asi dvě hodiny.
Pečené řepy rozbalte, nechte vychladnout a poté oloupejte. Nakrájejte je na tenké proužky a v misce smíchejte se solí, pepřem a trochou balzamika nebo balzamikové redukce.
Misku přikryjte a uchovejte v lednici.
Grilovaná petržel
KROK 1:Kořeny petržele očistěte, oškrábejte a každý podélně rozřízněte na půl. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, osolte, opepřete a lehce pokapte olivovým olejem.
Pečte v troubě asi třičtvrtě hodiny při teplotě 200 °C, v polovině pečení je na plechu otočte. Nakonec nechte lehce dojít pod grilem, aby získali zlatavou barvu.
Hotové petržele nechte vychladnout a nakrájejte na tenké proužky. Uchovejte v lednici.
Chlebíčky
KROK 1:Připravte si základní hummus podle tohoto receptu.
Jednotlivé plátky chleba na sucho opečte na pánvi nebo na grilu.
Na opečený chleba namažte hummus a chlebíček ozdobte proužky pečené řepy a petržele, ozdobte snítkami zelené petrželky a kousky kozího sýra. Za nadšeného potlesku servírujte na stůl.
Tip:
Chci to vegan!
Pokud chcete chlebíček ve veganské úpravě, vypusťte kozí sýr a chlebíček posypte opraženým slunečnicovým semínkem.
Tip:
Chlebíčková výzva!
Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.