Chlebíček s hummusem, pečenou řepou, grilovanou petrželí a kozím sýrem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Chlebíček s hummusem, pečenou řepou, grilovanou petrželí a kozím sýrem

Dalším z našich netradičních chlebíčků je tenhle fešák s hummusem. Hummus je hladká, hebká a nadýchaná středomořská delikatesa. Pokud si ho namažete na chleba, už o moc víc nepotřebujete. Snad jen trochu sladkokyselé pečené řepy, pár kousků grilovaného kořene petržele a hrst čerstvé zelené petrželky. Kdo chce chlebíček dotáhnout k dokonalosti a není alergický na laktózu, přidá ještě ždibec kozího sýra.

Pečenou řepu i grilovanou petržel si klidně připravte den dopředu. A pokud se chystáte vyzkoušet najednou víc chlebíčků z naší chlebíčkové výzvy, můžete upéct v troubě klidně všechnu potřebnou zeleninu na jeden zátah, jako jsme to udělali my. Pak už budete mít ingredience připravené a samotné zdobení chlebíčků stihnete během chvíle.

příprava: 15 minut, vaření/pečení: 20 minut
(+ 2 hodiny na upečení zeleniny)
2 porce  (8 chlebíčků)
ingredience

Pečená sladkokyselá řepa

  • 2 pečené řepy
  • sůl
  • pepř
  • balzamiko (nebo balzamiková redukce)

Grilovaná petržel

  • 2 kořeny petržele
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej na pokapání

Na chlebíčky

  • 8 krajíců malého chleba (žitného, žitno-pšeničného)
  • hummus (připravíte podle tohoto receptu)
  • svazek čerstvé hladkolisté petržele
  • 100 g měkkého kozího sýra
postup

Pečená sladkokyselá řepa

  1. Celé červené řepy omyjte a zabalte jednotlivě do alobalu. Předehřejte troubu na 200 - 220 °C a zabalené řepy pečte v zapékací míse nebo na plechu asi dvě hodiny.

  2. Pečené řepy rozbalte, nechte vychladnout a poté oloupejte. Nakrájejte je na tenké proužky a v misce smíchejte se solí, pepřem a trochou balzamika nebo balzamikové redukce.

  3. Misku přikryjte a uchovejte v lednici.

Grilovaná petržel

  1. Kořeny petržele očistěte, oškrábejte a každý podélně rozřízněte na půl. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, osolte, opepřete a lehce pokapte olivovým olejem.

  2. Pečte v troubě asi třičtvrtě hodiny při teplotě 200 °C, v polovině pečení je na plechu otočte. Nakonec nechte lehce dojít pod grilem, aby získali zlatavou barvu.

  3. Hotové petržele nechte vychladnout a nakrájejte na tenké proužky. Uchovejte v lednici.

Chlebíčky

  1. Připravte si základní hummus podle tohoto receptu.

  2. Jednotlivé plátky chleba na sucho opečte na pánvi nebo na grilu.

  3. Na opečený chleba namažte hummus a chlebíček ozdobte proužky pečené řepy a petržele, ozdobte snítkami zelené petrželky a kousky kozího sýra. Za nadšeného potlesku servírujte na stůl.

Tip pro vás:

Chci to vegan!
Pokud chcete chlebíček ve veganské úpravě, vypusťte kozí sýr a chlebíček posypte opraženým slunečnicovým semínkem.

Tip pro vás:

Chlebíčková výzva!
Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.

datum vydání: 25. 3. 2018
autor: