Omáčka gribiche
Vegetariánský recept
Fresh recept

Omáčka gribiche (majonézový dip z francouzské kuchyně)

Omáčka gribiche (čti gribiš) je dip majonézového typu, který se do světa rozšířil z Francie. Typická jsou pro ni natvrdo vařená vejce. Žloutky se rozmíchají s olejem neutrální chuti a zbylé bílky se pak nasekají dovnitř. Omáčka má velice výraznou chuť díky kaparům, kyselým pikantním okurkám, dijonské hořčici, vinnému octu a spoustě bylinek. A hlavně má naprosto všestranné použití.

Výborně se totiž hodí k doplnění syrové i vařené zeleniny (např. chřestu), chutnat vám bude i k rybě, roastbeefu nebo ke kuřeti. A nedovedete si představit, jakou dobrotu vykouzlí z vašich všedních brambor na loupačku. Naprosto delikatesní je i jako pomazánka na chlebíčky. V takovém případě ji udělejte jen o trochu hustší, aby vám nestékala. My používáme na tekutiny (hořčice, ocet, olej) čajovou lžičku místo lžíce a zbytek necháváme stejný.

Ve Francii se omáčka připravuje z kvalitního jemného olivového oleje, ale pokud máte olivový olej spíš nahořklý, namíchejte ho půl na půl s nějakým neutrálním, např. slunečnicovým. Cornichons (čti kornyčons), u nás někdy nazývané corničonky, nebo korničonky, jsou malé okurčičky, dlouhé asi jako malíček, které se nakládají do vinného octa a směsi bylinek. Jsou chuťově trochu odlišné od našich sladkokyselých nakládaček, ale dají se v pohodě koupit v každém supermarketu.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 10 minut
2 porce
ingredience

  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1,5 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce jemného olivového oleje (nebo mix olivového a slunečnicového)
  • 3 ks koktejlových okurčiček cornichons
  • 2 čajové lžičky kaparů
  • hrst nasekané pažitky a kopru
  • sůl
  • pepř
postup

  1. Uvařená vejce natvrdo opatrně rozdělte na bílky a žloutky.

  2. V misce metličkou rozmíchejte dohladka olej, hořčici, vinný ocet a vaječné žloutky, dokud se nespojí v emulzi.

  3. Koktejlové okurčičky cornichons, vaječné bílky, kapary a bylinky nasekejte nadrobno a vmíchejte do omáčky a podle chuti osolte a opepřete.

Tip pro vás:

Gribiche mám. Co teď s tím?

Zkuste si připravit třeba Chlebíček s omáčkou gribiche, parmskou šunkou, čerstvou petrželí a kapary

Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.

datum vydání: 9. 3. 2018
autor: