Lilková tapenáda s černými olivami
Veganský recept
Fresh recept

Lilková tapenáda s černými olivami

Tapenáda je pasta z oliv. Jde v podstatě o druh pomazánky, známý hlavně ze středomořské kuchyně. Její název pochází z francouzského pojmenování kaparů (tapenas) a připravuje se v mnoha různých variantách. V tomto receptu najdete tapenádu z pečeného lilku a černých oliv s kapary a česnekem. Tapenáda se nejčastěji podává jako studený předkrm, ale můžete ji použít i jako dip k zelenině či sýrům, ochutit s ní těstoviny a nebo právě jako pomazánku na topinku či k nejrůznějšímu pečivu.

Tapenád existuje mnoho druhů. Klasicky se připravují buď z černých oliv (tapenade noire), nebo z oliv zelených (tapenade verte), ochucují se nejčastěji kapary, ančovičkami nebo česnekem, ale přidat můžete i citronovou šťávu, nejrůznější druhy bylinek, nebo třeba barevný pepř. Přidáním dalších surovin už se pouštíme do tapenádových variací. Připravit tak lze tapenádu ze sušených rajčat, bazalkovou tapenádu, tuňákovou a nebo například tuto lilkovou.

Zrovna začala grilovací sezóna, takže její použití bude velmi široké. A to nejen pro vegany. Rozmixujte ji na hrubo a přidejte k čerstvě grilovanému hamburgeru (veganskému nebo masovému). Mixujte o chvíli déle a hladkou pastu přidávejte jako dip k čerstvě grilovanému lososu. Naplňte tapenádou portobello žampiony a šup s nimi na gril. A nebo do ní jednoduše namáčejte čerstvě opečené plátky brambor.

příprava: 5 minut, vaření/pečení: 45 minut
(40 minut pečení lilku)
2 porce
ingredience

Na pečený lilek

  • 1 středně velký lilek
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření
  • olivový olej na pokapání

Na tapenádu

  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kaparů
  • 2 lžičky černých oliv bez pecky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky panenského olivového oleje
postup

  1. Předehřejte troubu na 200 - 220 °C

  2. Lilek rozkrojte na poloviny a do každé udělejte 1-2 cm hluboké šikmé zářezy v obou směrech, abyste vytvořili mřížku. Do lilku tak lépe pronikne koření. Obě poloviny nařezaného lilku položte na plech na pečící papír, pokapejte je olivovým olejem, lehce osolte, opepřete a posypte provensálským kořením.

  3. Pečte asi 40 minut, dokud není lilek zcela měkký. Nechte ho vychladnout a dřeň vydlabejte. Nejlépe to jde lžící. (Pečenou lilkovou dřeň si můžete připravit i den předem a uchovat ji v lednici.)

  4. Všechny ingredience vložte do mixeru a rozmixujte na hrubší pastu. Nechte chvíli odpočívat, aby se chuť ingrediencí mohla rozležet, poté ochutnejte, v případě potřeby osolte či opepřete, a podávejte.

Tip pro vás:

Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.

datum vydání: 10. 4. 2018
autor:

Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *