Polévka z pečeného česneku s houbami a rozmarýnem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Polévka z pečeného česneku s houbami a rozmarýnem

Francouzská krémová polévka z pečeného česneku je jemná a delikátní. Na pánvi opečená směs hub dodá polévce netradiční nádech i větší sytost. Použít můžete kromě žampionů, které jsou v receptu, klidně i hlívu. Nebo třeba hřiby, co jste na podzim sesbírali v lese. Polévka svou rafinovanou a lahodnou chutí pohladí na duši i na jazyku.

Hlavní ingrediencí je pečený česnek. Jeho příprava sice zabere trochu času, ale možná si ho zamilují i ti, kteří klasický syrový či jen rychle tepelně zpracovaný česnek moc nemusí nebo mají po jeho požití potíže s trávením. Chuť česneku se totiž po upečení změní a místo palčivého a štiplavého stroužku dostaneme nasládlé oříškové aroma a hlavně spoustu nového uplatnění v kuchyni.

Když už se do pečení česneku pustím, dám najednou do trouby hned plný plech nebo dva. Vůbec nevadí, že na recept použijete jen pět velkých palic. Do trouby jich klidně strčte třeba dvacet. Získáte tak za skoro stejný čas a obdobnou spotřebu energie hned několik dávek dobroty. Česnek vám v uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i víc než týden a určitě pro něj najdete další využití. Kromě polévky z něj totiž můžete přichystat například omáčku aioli nebo ho přidat do těstovin s parmazánem, na které vám zrovna chystáme recept a určitě ho co nevidět objevíte na webu.

Polévku z pečeného česneku si samozřejmě můžete připravit jen tak čistou, zahuštěnou smetanou. Porci téhle krémové dobroty pak můžete servírovat před hlavním jídlem. Pokud ale budete jíst polévku samotnou, například jako lehčí večeři, určitě doporučuju přidat do ní i vložku z restovaných hub nebo mandlí. Výborné jsou žampiony, ale určitě se hodí i hlíva ústřičná nebo směs hřibů.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 60 minut
4 porce
ingredience

Na polévku

  • 5-8 palic česneku (podle chuti a velikosti česneku)
  • 1 dcl oleje
  • 10 dkg hladké mouky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany
  • rozmarýn (1 větvička čerstvého, nebo asi půl lžičky sušeného)
  • sůl
  • pepř

Na ozdobu

  • 4 větší žampiony
  • sůl a kmín
  • 50 g mandlí (nemusí být)
postup

Polévka

  1. Na plech vylijeme všechen olej. Neoloupané česnekové palice rozkrojíme podélně na poloviny a položíme do oleje řezem dolů. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut, dokud česnek odspodu nezezlátne. Po upečení půjdou slupky z česneku lehce samy sundat (u horních polovin stačí zlehka sejmout slupku vcelku, ze spodních je třeba stroužkům česneku trochu pomoct nožem).

  2. Vyloupané pečené stroužky dáme do velkého hrnce. Zbylý olej v pekáči zasypeme moukou, zamícháme a vzniklou pastu přidáme do hrnce k česneku. Vše rozmačkáme mačkadlem na brambory na kaši a na mírném ohni lehce osmažíme (podobně jako když děláme jíšku).

  3. Poté zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rozmarýn (pokud máme čerstvý, můžeme vložit celou větvičku a před podáváním ji vyndat), sůl, pepř a necháme cca 15 – 30 minut vařit na mírném ohni.

  4. Nakonec do polévky nalijeme smetanu a prohřejeme.

Do polévky

  1. Žampiony omyjeme, očistíme a nakrájíme na osminky. Opečeme na pánvi na troše oleje. Ochutíme solí a kmínem. Pokud přidáváme do polévky i mandle, opečeme je v pánvi spolu s houbami.

  2. Podáváme společně s polévkou.

datum vydání: 30. 1. 2019
autor: