Salát s pečenou dýní, zelenými fazolkami a sýrem feta
Vegetariánský recept
Fresh recept

Salát s pečenou dýní, zelenými fazolkami a sýrem feta

Chcete perfektní a chutný podzimní salát? Vyzkoušejte kombinaci opečené nasládlé dýně hokaido, cibule, křupavých pikantních fazolek a slaného feta sýru. Čerstvost dodají listy baby špenátu a díky bulguru vás salát skvěle zasytí. Většinu ingrediencí v nejlepší kondici právě teď sklidíte přímo na zahradě nebo seženete u vašeho zelináře. Dýně i fazolky zkrátka dominují podzimu.

I na podzim, když se vrátíte z procházky už trochu promrzlí a větrem vyfoukaní, se dá jíst zdravě. Málokdo má v takové chvíli chuť na nějakou svěží, lehkou a ledově nachlazenou zeleninu, přesto se dá připravit spousta salátů, které vás uspokojí i v takovém počasí. Nejlepší podzimní saláty jsou ty, ve kterých zpracujete podzimní zeleninu, důkladně vás zasytí, když už je venku sychravo a můžete je podávat teplé nebo vlažné. Náš oblíbený “podzimáček” je tenhle barevný krasavec, připravený během chvíle. Tak se vykašlete na dlouhé nedělní vaření, běžte ven třeba pouštět draky a až se vrátíte, během půl hodinky budete mít skvělý oběd nebo večeři na stole.

příprava: 15 minut, vaření/pečení: 20 minut
4 porce
ingredience

Na pečenou dýni

  • 1 menší dýně hokaido
  • 2 červené cibule
  • olivový olej na pokapání
  • sůl
  • pepř
  • oregano (čerstvé nebo sušené)

Na pečené fazolky

  • 2 velké hrsti čerstvých zelených fazolek
  • olivový olej na restování
  • 2 stroužky česneku
  • chilli paprika
  • sůl
  • pepř

Na salát

  • 1 menší hrnek (200 ml) bulguru
  • 200 g balkánského sýru
  • 2 velké hrsti čerstvého baby špenátu
postup

Pečená dýně

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni hokaido umyjte, vydlabejte měkký vnitřek a zbytek nakrájejte na plátky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na dílky.

  2. Rozložte plátky dýně i kousky cibule na plechy na pečící papíry, pokapejte olivovým olejem a posypte solí, pepřem a trochou oregana.

  3. Dejte péct do trouby asi na 15 - 20 minut, dokud nebude dýně i cibule měkká a na povrchu plátků nezačnou naskakovat tmavé puchýřky (na konci můžete chvíli zapnout gril).

Restované fazolky

  1. Fazolky omyjte, odkrájejte jim stopky a blanšírujte (vložte do osolené vařící vody a vařte 2 - 3 minuty, poté vyndejte a prudce je ochlaďte ledovou vodou. Více o blanšírování se dočtete v tomto receptu.

  2. V pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte blanšírované fazolky, česnek nakrájený na plátky a nasekanou chilli papričku. Osolte, opepřete a chvíli (asi 2 - 3 minuty) vše společně restujte.

Salát

  1. Bulgur uvařte do měkka v osolené vodě podle návodu.

  2. Na talíř dejte hrst umytého a osušeného špenátu, přidejte bulgur, pečenou dýni a restované fazolky.

  3. Vše ozdobte nadrobeným balkánským sýrem, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte.

Tip pro vás:

Salát je výborný jak teplý, z čerstvě upečené dýně a orestovaných fazolek, tak klidně studený druhý den. Pokud ho chcete skladovat do druhého dne, uchovejte ingredience odděleně a na talíř zkombinujte až před podáváním.

Pokud máte mezi strávníky nějakého vegana, nezoufejte. Salát je výborný i bez feta sýru.

datum vydání: 4. 10. 2018
autor: