Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a vejcem
Recept s masem
Fresh recept

Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a vejcem

Rychlá, zdravá a přesto sytá večeře? Zkuste fantastický tuňákový salát. Kromě čerstvé zeleniny jsou v něm ještě blanšírované fazolové lusky, vařené vejce a černé olivy. Salát je poměrně vydatný a postačí jako plnohodnotné jídlo. Ale pokud chcete, může si k němu přidat třeba ještě plátek lehce opečeného toustového chleba.

Osvědčených salátových kombinací není nikdy dost a tohle je jedna z našich oblíbených. Zelené fazolky nám už chvíli dozrávají na zahradě, tak je teď jíme skoro ke všemu. Výtečné jsou, když se jen krátce blanšírují (povaří v osolené vodě a pak prudce ochladí ve vodě ledové). Místo blanšírování je můžete dát také na pár minut nad páru, ať už nad hrnec, nebo do mikrovlnné trouby. Následné prudké ochlazení je ale důležité i tady, protože jen tak si fazolky udrží svou zelenou barvu a zůstanou křupavé.

Vejce si uvařte podle vlastní chuti. Dobré bude v salátu jak vajíčko na tvrdo, tak tzv. na hniličku s měkčím žloutkem. Pokud máte tu možnost, kupte si tuňáka v oleji, místo toho ve vlastní šťávě. Olej z plechovky totiž využijete na vytvoření bleskové zálivky. Stačí do něho přidat citronovou šťávu, lžičku hořčice a sůl a pepř.

příprava: 20 minut, vaření/pečení: 10 minut
4 porce
ingredience

Na salát

  • 2 menší hlavičky salátu little gem (mini-verze římského salátu, prodávaná také jako salátová srdíčka)
  • 2 hrsti rukoly
  • 2 středně velké cibule
  • 2 hrsti zelených fazolových lusků
  • 4 rajčata (nebo obdobné množství menších)
  • 4 vajíčka
  • 2 plechovky tuňáka (nebo víc, pokud ho máte rádi)
  • 1 balení černých oliv
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • hrst nasekaného kopru

Na zálivku

  • ½ dcl slunečnicového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • sůl
  • pepř
postup

  1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte na dílky a odložte stranou.

  2. Fazolky omyjte a odkrojte jim stopu. Poté je dejte do osolené vařící vody a vařte je 2 - 3 minuty (nebo použijte pařáček a vařte je v páře přibližně obdobně dlouhou dobu). Fazolky z vody vyndejte a prudce je ochlaďte ledovou vodou. Odložte stranou.

  3. Slijte vodu z oliv, petrželku a kopr nasekejte najemno a oboje také odložte stranou.

  4. Slijte olej z tuňáka do skleničky a uschovejte ho. Tuňáka odložte stranou.

  5. Připravte si zálivku: do oleje z tuňáka nebo obdobného množství slunečnicového oleje přidejte vymačkanou šťávu z citronu, obě hořčice, sůl a pepř. Vše dohromady dobře promíchejte.

  6. Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, rajčata, rukolu, cibuli na kolečka, přidejte blanšírované fazolky a vše společně dobře promíchejte s připravenou zálivkou.

  7. Salát servírujte na misky a navrch přidejte tuňáka, olivy, dílky vajíčka. Vše posypejte nasekanou petrželkou a koprem.

datum vydání: 6. 9. 2018
autor: