Vegetariánský recept
Slané palačinky se špenátem
Galletes neboli galetky jsou slané palačinky. Klasické české palačinky ze pšeničné mouky bez cukru mají stejný postup přípravy, jako ty sladké, takže jich klidně upečte víc a dejte si je jednou tak a podruhé jinak. Třeba se skvělou náplní z čerstvého špenátu a semínek nebo s žampionovou s římským pepřem.
Slané palačinky se špenátem
Ingredience
Na palačinky
- ½ l mléka
- 2 velká vejce
- cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
- špetka soli
- olej na smažení
Na špenátovou náplň
- 1 malá cibule, 2 stroužky česneku
- miska čerstvých špenátových listů
- hrst semen (slunečnicová, dýňová, piniová...)
- cca 125 ml mléka (nebo smetany)
- sůl
- pepř
- olej
Postup
Palačinky
KROK 1:Do velké mísy nalijte mléko a metličkou v něm rozmíchejte vejce, sůl a postupně i všechnu mouku na hladké těsto. Kdo se bojí, že bude mít v těstě hrudky, postupuje přesně opačně – do mísy nasype mouku, sůl, uprostřed udělá důlek, nalije vajíčka, trochu mléka, rozmíchá na hladké těsto a pak přilévá zbylé mléko. Ovšem ubere receptu na adrenalinu :)
Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.
Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany, dokud nenaskáčou hnědé puchýřky.
Stůjte u plotny tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 14 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).
Na špenátovou náplň
KROK 1:V pánvi rozehřejte malé množství oleje a opékejte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte semínka a nadrobno nasekaný česnek a ještě chvíli opékejte.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.