Jak na dokonalé tenké palačinky
Fresh články

HOW-TO: Kuchařské tipy

Jak na dokonalé tenké palačinky

datum vydání: 16. 4. 2020  |  autor:

Nejlepší palačinky jsou lehké, tenké, téměř průsvitné a s krajkovými okraji. Naučit se je připravovat chce nejen dobrou techniku, ale i trochu zručnosti a praxe. Ovšem pokud si tuto kuchařskou dovednost jednou osvojíte, otevře se před vámi široké pole možností. Palačinky jsou totiž neuvěřitelně všestranný základ pro mnoho pokrmů - od snídaní, přes večeře, až po vynikající dezerty. Stačí změnit náplň nebo způsob servírování a úplně nové jídlo je na stole. Pojďte se s námi naučit pár palačinkových triků a pak se s chutí pusťte do experimentování a získávání praktických zkušeností.

Jak na dokonalé tenké palačinky

Co jsou palačinky?

Palačinky jsou velmi tenké nekynuté placky, které se opékají v pánvi. Pečou se z litého těsta připraveného z mouky, vajec a mléka, a následně se plní náplní, nejčastěji sladkou. V západním světě si je objednáte pod názvem crêpes (čti krep francouzky nebo krejp anglicky). Tedy minimálně ty sladké. Název pochází z francouzštiny, ale přijala ho spousta dalších zemí včetně Anglie a Ameriky. Pokud máte radši palačinky se slanou náplní, poohlédněte se po názvu galette (čti ga-let).

Tip:

Méně těsta, více chuti!

Nejlepší palačinky jsou tenké jako papír, aby se do nich dala náplň krásně zarolovat. Pokud přidáváte do těsta nejrůznější kypřidla a pečete půl centimetru tlusté placky, které přes náplň sotva přehnete, pusťte se raději do klasických českých lívanců nebo amerických pancakes.

Jak na dokonalé tenké palačinky

 

Co budete potřebovat

Suroviny na těsto:
Vejce, mouku, mléko a špetku soli. To je všechno. Nejlepší vajíčka jsou vždycky ta domácí nebo od poctivého farmáře. Mouku použijte hladkou. Nejobvyklejší je pšeničná, ale pokud jíte zdravě, nebo chcete zkusit něco nového, vynikající palačinky jsou i z mouky pohankové, která má jemně oříškovou chuť. Do každého těsta, i do sladkého, patří špetka soli, která vám pomůže krásně vytáhnout výslednou chuť. Bez špetky soli budou výsledné palačinky mdlé a rozhodně si nepochutnáte.

Na přípravu těsta:
Lité těsto připravíte snadno ručně, stačí vám k tomu větší mísa a metlička. Pokud si chcete usnadnit práci, skvělé a ultrarychlé je těsto připravené v mixéru. Hodit se bude i váha k odvážení mouky a naběračka na nalévání těsta do pánve.

Na pečení palačinek:
Trochu tuku, metličku na jeho rozetření a pánev. Nepřilnavá vám usnadní práci, ale skvělé a o něco křupavější palačinky upečete i na kvalitní nerezové nebo litinové pánvi. Jen to chce víc cviku. Hodit se vám bude také dřevěná špachtle nebo jiná obracečka.

Tip:

Bez cukru!

Palačinkové těsto neslaďte, bude se vám lépe opékat a upečenou palačinku můžete použít nasladko i naslano. Cukr totiž při pečení v pánvi karamelizuje a má má větší tendenci se k pánvi chytat a přilpalovat. Navíc je v tenkých palačinkách zbytečný. O výslednou chuť se postará náplň, ať už slaná, či sladká.

Velká nepřilnavá pánev vám usnadní práci

Na přípravu palačinek existují speciální palačinkové pánve. Mají většinou široké dno a velmi nízký okraj, aby se palačinka dobře obracela. Pánve na palačinky jsou často s teflonovou úpravou a u některých najdete i teplotní bod, který vám ukáže, kdy je pánev dobře rozpálená. Potřebujete takovou pánev? Pokud se hodláte pečení palačinek věnovat denně, můžete si ji koupit. Ale jinak je to jen další zbytečná věc do kuchyně, kterou nevyužijete na nic jiného.

Palačinky určitě zvládnete upéct i v obyčejné pánvi. Pánev je pro pečení palačinek zásadní. Vyberte si buď nepřilnavou, nebo ji dobře potřete vrstvičkou oleje a nechte správně rozpálit.

Pánev s nepřilnavým povrchem je ideální pro začátečníky a rozhodně vám hodně usnadní práci. Palačinky se k ní nelepí, snadno se obracejí a není potřeba používat moc oleje. Pánev stačí lehce vymazat po upečení každé třetí nebo čtvrté palačinky. Také s teplotou si není potřeba příliš lámat hlavu, palačinka se vám nepřilepí ani pokud není pánev dostatečně rozpálená.

Nerezová pánev je ideální pro zkušenější kuchaře. Palačinky z ní mají krásnou zlatou barvu a křupavé okraje, ale práce s ní vyžaduje více zkušeností. Nejprve je potřeba nechat ji nasucho dobře rozpálit. Pokud pánev rozpálíte nedostatečně, palačinky se vám budou lepit a trhat. Když máte pánev správně rozpálenou, nezapomeňte ji dobře vymazat olejem a opakovat tento krok po každé palačince.

Litinová pánev je spíš pro fajnšmekry. Palačinky z ní jsou nádherně hladké, hebké a na okrajích křupavé. Je však třeba dodržet stejná pravidla pečení, jako u nerezové pánve a chce to trochu cviku. Hlavně při nastavení správné teploty, protože litina dlouho a dobře drží teplo, takže rychlá regulace teploty je téměř nemožná. Navíc je pánev hodně těžká, takže rozhodně zapomeňte na obracení palačinek ve vzduchu.

Jak připravit palačinkové těsto

Základem dokonalé palačinky je dobře připravené těsto. Mělo by být poměrně řídké, aby se dobře a rychle rozlilo po pánvi. Lité těsto můžeme připravit dvěma jednoduchými způsoby:

Ruční příprava těsta – hladkou mouku prosejeme do větší mísy a promícháme se solí. Do menší misky rozklepneme celá vejce a dobře je prošleháme metličkou. Do rozšlehaných vajec přidáme mléko a opět promícháme. Směs mléka a vajec postupně přiléváme k mouce a vše šleháme metličkou, až vznikne hladké, řídké těsto bez žmolků.

Připravené těsto musí mít správnou konzistenci, aby se dobře rozlilo v pánvi a zároveň palačinka držela pohromadě. Ideální je konzistence husté smetany. Když do těsta namočíme prst nebo konec vařečky a vyjmeme ho, nesmí z něj těsto ihned ztéct. Většinou budte mít tencenci dělat těsto spíš příliš husté. Pokud se vám tedy při pečení nebude dobře rozlévat, nebojte se ho naředit mlékem. Větší hustoty naopak dosáhnete přidáním více mouky.

Elektrické usnadnění – Pokud se vám nechce do ručního šlehání, můžete si pomoct metlami elektrického šlehače. Úplně nejrychlejší je příprava těsta v mixéru. Do mixéru nasypete mouku, sůl, rozklepnete celá vejce a přilijete mléko. Poté vše dohladka rozmixujete. Těsto pak můžete do pánve lít rovnou z nádoby mixéru, nebo pomocí naběračky.

Tip:

Nechte těsto odpočinout!

Pro krásné a jemné palačinky je dobré nechat těsto chvíli odležet, aby mouka měla čas nabobtnat. Postačí alespoň půl hodiny, ale pokud si zaděláte těsto už večer a necháte ho do rána v lednici, určitě nic nezkazíte.

Jak na dokonalé tenké palačinky

Základní recept na palačinky

Ingredience

Základní recept na palačinky
Příprava: 10 minut
Aktivní čas: 30 minut
4 porce  (8 - 12 palačinek)
  • ½ l mléka
  • 2 velká vejce
  • cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
  • špetka soli
  • olej na pečení

Postup

Základní recept na palačinky

KROK 1:

Vypracujte těsto: mouku, mléko, vejce, a sůl (případně další ochucovací ingredience podle vašeho přání) dejte do mixéru. Mixujte, dokud těsto nebude hladké, asi 30 sekund. Případně vše rozmíchejte v misce metličkou. Těsto musí být poměrně řídké, hladké a lehce napěněné.

Základní recept na palačinky

KROK 2:

Nechte těsto odpočívat: zakryjte nádobu s těstem a nechte ho odpočívat nejméně 30 minut při pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.

Základní recept na palačinky

KROK 3:

Upečte palačinky: Na plotýnku umístěte nepřilnavou pánev. Při střední teplotě ji dobře rozehřejte, a pak potřete malým množstvím oleje a nechte ho ještě chvíli ohřát. Nalijte jednu dávku těsta do středu pánve (na poprvé vyzkoušejte, kolik těsta budete potřebovat na tenkou palačinku, u velké pánve je to asi jedna naběračka). Okamžitě zvedněte pánev a krouživým pohybem těsto rozlijte do tenké jednolité vrstvy.

Základní recept na palačinky

KROK 4:

Obraťte palačinku: Když palačinka na okrajích mírně zhnědne a těsto přestane být tekuté, opatrně pod ní zasuňte špachtli a palačinku otočte. Nechte ji ještě krátce opéct z druhé strany.

Základní recept na palačinky

KROK 5:

Zchlaďte palačinku: Pod upečenou palačinku opět zasuňte obracečku a vyndejte ji. Upečenou palačinku nechte vychladnout na mřížce, kde může volně odcházet pára. Pokračujte v pečení dalších palačinek.

Skladování palačinek

Po vyndání palačinky z pánve je dobré nechat ji vychladnout na mřízce, kde může volně odcházet pára. Pokud budete rovnou palačinky stohovat na sebe na talíř, pára z nich nebude unikat a palačinky budou víc mokré a méně křupavé. Po vychladnutí je klidně naskládejte na sebe. Pokud jsou hotové palačinky dobře zabalené v uzavíratelném plastovém sáčku, mohou být uloženy v chladničce na několik dní a v mrazáku i několik měsíců.

Zapamatujte si:

Jak na dokonalé tenké palačinky:


  • Palačinky musí být tenké jako papír, jemné a lehké s dokřupava opečenými okraji
  • Těsto připravte řídké a dohladka rozmixované z mouky, vajec, mléka a špetky soli
  • Hotové těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout
  • Pečte na střední teplotu, na kvalitní a dobře rozehřáté pánvi, těsto po dně pánve rozlijte krouživým pohybem
  • Palačinku otočte ve chvíli, kdy jsou okraje zlaté a těsto není tekuté. Před otočením projeďte obracečkou pod celou plochou palačinky, abyste se přesvědčili, že není nikde přilepená.
  • Z upečené palačinky nechte nejprve uniknout páru, teprve poté stohujte palačinky na sebe
  • Palačinky skladujte v uzavřené nádobě nebo sáčku v lednici či mrazáku

Jak na dokonalé tenké palačinky

Hromada palačinkové inspirace

Související recepty






Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů