Palačinky „Crêpes Suzette“ s karamelem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Palačinky „Crêpes Suzette“ s karamelem

Přestože palačinky Crêpes Suzette patří do pokladnice klasických receptů, je jejich domácí příprava fajn dobrodružství. Doporučuju je všem, co se v kuchyni neradi nudí, neboť budete flambovat! (Konečně recept pro pyromany.) Všem, co zbožňují velkolepé snídaně, neboť jsou skutečně delikatesní! (Ale možná budete spíš obědvat.) A hlavně všem, co milují rum! (Protože co v domácím baru s nedopitým pomerančovým likérem...) Takže pokud se nebojíte otáčet palačinky ve vzduchu, hrát si s ohněm a rozpálit karamel na 170 stupňů, směle do toho.

ingredience

Na palačinky

  • ½ l mléka
  • 2 velká vejce
  • cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
  • špetka soli
  • olej na smažení

Na pomerančový karamel

  • cca 10 dkg másla
  • 10 dkg hnědého cukru
  • kůra z jednoho pomeranče
  • šťáva ze 2 až 3 pomerančů
  • 1 pomeranč nakrájený na kousky
  • 2 velké panáky rumu

Na servírování

  • pomeranč nakrájený na kolečka
  • vanilkovou zmrzlinu
postup

Palačinky

  1. Do velké mísy nalijte mléko a metličkou v něm rozmíchejte vejce, sůl a postupně i všechnu mouku na hladké těsto. Kdo se bojí, že bude mít v těstě hrudky, postupuje přesně opačně – do mísy nasype mouku, sůl, uprostřed udělá důlek, nalije vajíčka, trochu mléka, rozmíchá na hladké těsto a pak přilévá zbylé mléko. Ovšem ubere receptu na adrenalinu :)

  2. Na plotně rozpalte nepřilnavou nízkou pánev a potřete olejem.

  3. Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.

  4. Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany, dokud nenaskáčou hnědé puchýřky.

  5. Stůjte u plotny tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 14 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).

Pomerančový karamel

  1. V pánvi po palačinkách na mírném ohni rozpusťte máslo (když máslo příliš pění, pěnu z vrchu lžičkou seberte).

  2. Do pánve přisypte hnědý cukr a nechte rozpustit na karamel (taková ta tekutá táhlá hmota, která hrozně pálí a obzvlášť z tmavého cukru se ráda připaluje, tak pozor, ať vám karamel příliš neztmavne. Platí pravidlo čím tmavší karamel, tím víc hořká chuť!).

  3. Do tmavého karamelu vsypte nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a vlijte pomerančovou šťávu (kdo je líný mačkat čerstvé pomeranče, použije 100% pomerančový džus). Přiveďte k varu a nechte bublat tak dlouho, dokud se nerozpustí případné hrudky z karamelu.

  4. Ve chvíli, kdy budete mít v pánvi zase jednolitou karamelovou „omáčku“ bez hrudek, vsypte nakrájené kousky pomeranče a za občasného míchání trochu rozvařte.

  5. Přichází chvíle pro pyromany. Pánev odtáhněte z ohně, přilijte rum a ihned zapalte. Počkejte dokud alkohol nevyhoří a když plameny samy zhasnou, vraťte pánev nad oheň (pokud chcete předejít požáru, alkohol nikdy nelijte přímo z láhve a mějte po ruce pokličku).

  6. Děrovanou lžící vyndejte z karamelu ovoce a pak do něj jednu po druhé vkládejte upečené palačinky, které v něm pěkně omáchejte z obou stran.

  7. Karamelové palačinky naplňte pomeranči, přeložte na čtvrtiny a servírujte, nejlépe s kolečkem čerstvého pomeranče a kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tip pro vás:

Klasické Crêpes Suzette se připravují bez pomerančové náplně, pouze namočené v pomerančovém karamelu a následně flambované (ideálně přímo na talíři při servírování). Varianta s flambovaným ovocem uvnitř ale chutná ještě o trochu lépe!

datum vydání: 16. 8. 2017
autor: