Vegetariánský recept
Palačinky „Crêpes Suzette“ s karamelem
Přestože palačinky Crêpes Suzette patří do pokladnice klasických receptů, je jejich domácí příprava fajn dobrodružství. Doporučuju je všem, co se v kuchyni neradi nudí, neboť budete flambovat! (Konečně recept pro pyromany.) Všem, co zbožňují velkolepé snídaně, neboť jsou skutečně delikatesní! (Ale možná budete spíš obědvat.) A hlavně všem, co milují rum! (Protože co v domácím baru s nedopitým pomerančovým likérem...) Takže pokud se nebojíte otáčet palačinky ve vzduchu, hrát si s ohněm a rozpálit karamel na 170 stupňů, směle do toho.
Palačinky „Crêpes Suzette“ s karamelem
Ingredience
Na palačinky
- ½ l mléka
- 2 velká vejce
- cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
- špetka soli
- olej na smažení
Na pomerančový karamel
- cca 10 dkg másla
- 10 dkg hnědého cukru
- kůra z jednoho pomeranče
- šťáva ze 2 až 3 pomerančů
- 1 pomeranč nakrájený na kousky
- 2 velké panáky rumu
Na servírování
- pomeranč nakrájený na kolečka
- vanilkovou zmrzlinu
Postup
Palačinky
KROK 1:Do velké mísy nalijte mléko a metličkou v něm rozmíchejte vejce, sůl a postupně i všechnu mouku na hladké těsto. Kdo se bojí, že bude mít v těstě hrudky, postupuje přesně opačně – do mísy nasype mouku, sůl, uprostřed udělá důlek, nalije vajíčka, trochu mléka, rozmíchá na hladké těsto a pak přilévá zbylé mléko. Ovšem ubere receptu na adrenalinu :)
Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.
Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany, dokud nenaskáčou hnědé puchýřky.
Stůjte u plotny tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 14 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).
Pomerančový karamel
KROK 1:V pánvi po palačinkách na mírném ohni rozpusťte máslo (když máslo příliš pění, pěnu z vrchu lžičkou seberte).
Do pánve přisypte hnědý cukr a nechte rozpustit na karamel (taková ta tekutá táhlá hmota, která hrozně pálí a obzvlášť z tmavého cukru se ráda připaluje, tak pozor, ať vám karamel příliš neztmavne. Platí pravidlo čím tmavší karamel, tím víc hořká chuť!).
Do tmavého karamelu vsypte nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a vlijte pomerančovou šťávu (kdo je líný mačkat čerstvé pomeranče, použije 100% pomerančový džus). Přiveďte k varu a nechte bublat tak dlouho, dokud se nerozpustí případné hrudky z karamelu.
Ve chvíli, kdy budete mít v pánvi zase jednolitou karamelovou „omáčku“ bez hrudek, vsypte nakrájené kousky pomeranče a za občasného míchání trochu rozvařte.
Přichází chvíle pro pyromany. Pánev odtáhněte z ohně, přilijte rum a ihned zapalte. Počkejte dokud alkohol nevyhoří a když plameny samy zhasnou, vraťte pánev nad oheň (pokud chcete předejít požáru, alkohol nikdy nelijte přímo z láhve a mějte po ruce pokličku).
Děrovanou lžící vyndejte z karamelu ovoce a pak do něj jednu po druhé vkládejte upečené palačinky, které v něm pěkně omáchejte z obou stran.
Karamelové palačinky naplňte pomeranči, přeložte na čtvrtiny a servírujte, nejlépe s kolečkem čerstvého pomeranče a kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tip:
Klasické Crêpes Suzette se připravují bez pomerančové náplně, pouze namočené v pomerančovém karamelu a následně flambované (ideálně přímo na talíři při servírování). Varianta s flambovaným ovocem uvnitř ale chutná ještě o trochu lépe!
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.