Americké brambory s medvědím česnekem
Veganský recept
Fresh recept

Americké brambory s medvědím česnekem

Medvědí česnek je skvělá, zdravá a velice oblíbená jarní bylinka. Můžete ho nasbírat v lese, pěstovat na zahradě a dnes už i celkem pohodlně koupit na farmářských trzích nebo v zelenině. Jeho jediná nevýhoda je poměrně krátká doba sběru. Jednoduše na jaře vyrazí a za chvilku už kvete, takže je potřeba ho rychle ořezat a zpracovat. Jestli tedy také každé jaro končíte bezradně v kuchyni s plnou taškou medvědího česneku, máme pro vás další tip, co můžete vyzkoušet. Dejte si „ameriky s medvědem”!

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 40 minut
2 porce
ingredience

  • 4 velké brambory
  • hrst listů medvědího česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
postup

  1. V hmoždíři jen tak rychle a nahrubo pohmoždíme hrst listů medvědího česneku s trochou soli, pepře a oleje.

  2. Brambory omyjeme, očistíme, pokrájíme na měsíčky a vsypeme do mísy. Přidáme pohmožděný medvědí česnek a dobře promícháme.

  3. Troubu předehřejeme na 170 °C na horko-vzdušný ohřev nebo na 190 °C tradiční pečení. Na plech dáme pečící papír nebo fólii a na ni vyskládáme čtvrtky brambor tak, aby se nedotýkaly.

  4. Plech vložíme do trouby a brambory pečeme 30-40 minut, dokud uvnitř nezměknou a na povrchu nezezlátnou.

  5. Podáváme jako přílohu k rybě, grilovanému masu nebo grilované zelenině. Ale výborné jsou i samotné třeba s vaším oblíbeným dipem.

datum vydání: 3. 5. 2018
autor: