Tabouleh - osvěžující levantský bylinkový salát s bulgurem
Veganský recept
Fresh recept

Tabouleh, osvěžující levantský bylinkový salát s bulgurem

Tabbouleh (čti tabúle), česky někdy psaný také jako tabouleh, je skvělý letní salát s osvěžující chutí, původem z Levanty. Dnes je tradičně podáván hlavně ve státech jako Libanon, Jeruzalem, Sýrie či Jordánsko. Potkat se s ním ale můžete také na svých cestách Tureckem či Řeckem. Poznáte ho podle vůně petržele, máty a citronů.

Pokud tuhle blízkovýchodní pochoutku ještě neznáte, je v letošním zatím horké léto ideálním časem tabbouleh ochutnat. A pokud jste si na ní pochutnávali na některé ze svých exotických dovolených, zkuste si ji připravit i doma a připomenout si cestovatelské gurmánské zážitky. Možná vám ze začátku bude připadat, že velká hrst petržele (nebo dvě) a další hrst máty spolu s několika citrony je na trochu rajčat a bulguru vážně moc, ale nenechte se odradit. Právě velké množství čerstvých bylin a osvěžující kyselá chuť citronové šťávy dělají z tohohle salátu zázrak, který vám pomůže přežít opravdu teplé počasí.

Salát tabouleh po smíchání nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby měl bulgur možnost natáhnout do sebe všechny chutě. Citron se spojí s ostatními ingradiencemi a jeho ostrou chuť to trochu srazí. Naopak se pěkně rozvoní máta s petrželí. Salát tabouleh si můžete dát jen tak samotný, jako opravdu lehký a povzbuzující oběd v rozžhaveném městě, nebo si ho s sebou vzít třeba na piknik či na chatu. Ideálně si salát tabouleh rozumí s cizrnovým falafelem, hummusem, pastou tahini a libanonským chlebem nebo jinou plackou podobného charakteru. Pokud jíte maso, vyzkoušet ho můžete i s jehněčím či hovězím masem, shish kebabem (nebo česky šiš kebabem) na špejli, či jako netradiční přílohu při grilování. Přípravu hravě zvládnete s běžně dostupnými surovinami.

příprava: 15 minut, vaření/pečení: 15 minut
4 porce  (jako příloha)
ingredience

  • 125 g bulburu
  • 1 červená cibule
  • 2 velká rajčata
  • ½ salátové okurky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 větší svazek petržele
  • 1 menší svazek máty
  • 2 citrony
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
postup

  1. Bulgur propláchněte v sítku několikrát studenou vodou a poté vařte v dvojnásobném množství osolené vody 15 minut do měkka (nebo 5 minut vařte a poté nechte cca čtvrt hodiny dojít na teplé plotýnce), poté slijte přes sítko, propláchněte studenou vodou a dejte do větší mísy.

  2. Cibuli oloupejte, rajčata, okurku i jarní cibulku omyjte a vše nakrájejte na drobné kostičky. Nakrájenou zeleninu přidejte do mísy k bulguru.

  3. Z petržele i máty odstraňte tuhé stonky a zbytek nasekejte najemno. Všechny bylinky přidejte do mísy.

  4. Přidejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů, salát zamíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Nechte asi hodinu odležet a podávejte ledově vychlazený.

datum vydání: 26. 6. 2018
autor: