Pečené brambory s medvědím česnekem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Pečené brambory ve slupce s medvědím česnekem

Brambory pečené ve slupce je snad ten nejjednodušší recept na prostou a skvělou večeři zároveň. Když je vylepšíte medvědím česnekem a servírovat budete s výborným bylinkovým máslem, budou dokonalé. Ideální recept na sezónu raných brambor a medvědího česneku. Přidejte ochucený tvaroh a velkou sklenici mléka a nebudete chtít přestat jíst.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 40 minut
2 porce
ingredience

Na pečené brambory

  • asi 12 dobrých brambor (ideálně raných s tenkou slupkou)
  • hrst listů medvědího česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Na servírování

postup

  1. Brambory omyjeme, očistíme, a dáme asi na 20 minut vařit v páře (případně na 10-15 minut ve vodě). Poloměkké brambory osušíme.

  2. Troubu předehřejeme na 170 °C na horko-vzdušný ohřev nebo na 190 °C tradiční pečení.

  3. V hmoždíři jen tak rychle a nahrubo pohmoždíme hrst listů medvědího česneku s trochou soli, pepře a oleje.

  4. Na plech dáme pečící papír nebo fólii a na ni vyskládáme brambory tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Brambory pokapeme olejem, posypeme solí, pepřem a medvědím česnekem z hmoždíře.

  5. Plech vložíme do trouby a brambory pečeme asi 20 minut, dokud zcela nezměknou.

  6. Servírujeme se solí, bylinkovým máslem, tvarohem a mlékem.

Tip pro vás:

Ještě lepší tvaroh
Tvaroh podávaný k bramborám podle chuti trochu osolte a opepřete. Můžete jej také lehce naředit mlékem, aby nebyl tak tuhý a získal krémovější konzistenci.

Tip pro vás:

Chci to vegan!
Veganům můžete pečené brambory podávat pouze se solí a sojanézou.

datum vydání: 14. 4. 2018
autor: