Bulbur s jablky, rozinkami a sušenými brusinkami
Veganský recept
Fresh recept

Bulbur s jablky, rozinkami a sušenými brusinkami

Je podzim a my máme komoru plnou krásných domácích jablek. Hned po ránu je tedy jasnou volbou rychlá a zdravá snídaně z bulguru na sladko. Jablka jsou sezónní, lokální, ořechy zdraví prospěšné a nějaké ty sušené rozinky nebo brusinky se doma vždycky najdou. Bulgur stačí prohodit pánví a ochutit citronem a špetkou skořice. Dosladit ho můžete podle chuti třeba agávovým nebo javorovým sirupem.

Příprava není nijak náročná. Bulgur jednoduše uvaříte do měkka v lehce osolené vodě. Můžete si ho připravit i dopředu a ušetřit tak ráno cenné minuty. Nebo použijte bulgur, který vám zbyl od oběda či večeře. Jablka opečte na pánvi, přidejte bulgur, ořechy, rozinky, brusinky, citron, skořici i sladký sirup a všechno prohřejte. A jestli máte doma ráno chladno, nebo se chystáte do nevlídného počasí, určitě snězte snídani ještě teplou.

příprava: 5 minut, vaření/pečení: 5 minut
(+ doba na uvaření bulguru)
1 porce
ingredience

postup

  1. Pokud nemáte zbylý, už uvařený bulgur, uvařte jej v osolené vodě doměkka podle návodu. Bude to trvat cca 10 - 12 minut. Důležité je použít dostatek vody na uvaření, klidně trojnásobek množství bulguru.

  2. V pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte jablko nakrájené na kostičky nebo plátky, vařený bulgur, rozinky, brusinky i nasekané oříšky. Společně v pánvi několik minut opékejte, dokud se vše neprohřeje.

  3. Přidejte podle chuti skořici, šťávu z citronu a agávový nebo javorový sirup. Důkladně promíchejte, ochutnejte, případně dochuťte, sundejte z plotýnky a ihned servírujte. Jezte ještě teplé.

datum vydání: 29. 11. 2018
autor: