Bulgur s hruškami, fíky, rozinkami a medem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Bulgur s hruškami, fíky, rozinkami a medem

Už vás někdy napadlo ochutnat bulgur nasladko? Jestli ne, zkuste to. Třeba si ho zamilujete. U nás doma patří vedle smoothiček a kaší nasladko i naslano k řadě oblíbených snídaní, kterými jsme nahradili a vylepšili původní rohlíkovou jednotvárnost. A víte, co je na něm úplně nejlepší? Že se dá jednoduše připravit z bulguru, co vám zbyl od včera od večeře, takže zužitkujete zbytky a ještě ráno ušetříte čas. Za mě super!

Bulgur je předvařená naklíčená a nalámaná pšenice. Pokud vám jde o zdravou stravu, můžete sehnat i bulgur špaldový, připravený ze pšenice špaldy, který je nutričně nejvýhodnější. Příprava bulguru je velice snadná, vaří se obdobně jako kuskus nebo třeba rýže. Stačí postupovat podle návodu a použít dostatečné množství vody. Uvařený bulgur využijete jako přílohu, do salátů, pilafů, do rizota místo rýže nebo třeba jako zavářku do polévku. Dají se z něj připravovat i kaše nebo nádivky.

Tento recept na skvělou snídani oceníte hlavně v případě, že máte stejně jako já problém odhadnout, kolik přesně že se toho bulguru k večeři sní. Jednoduše uvařte víc, nechte zbytek do rána v lednici a ráno už bude na celé přípravě snídaně nejdelší nakrájení hrušek 🙂

příprava: 5 minut, vaření/pečení: 5 minut
(+ doba na uvaření bulguru)
1 porce
ingredience

  • 40 g bulguru (cca 100 g uvařeného bulguru)
  • sůl
  • lžička kokosového oleje (nebo jiného oblíbeného tuku)
  • 1 hruška
  • 1 čerstvý fík
  • hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů
  • citron
  • med
postup

Rychlý návod ve 3 krocích

  1. Pokud nemáte zbylý už uvařený bulgur, uvařte jej v osolené vodě doměkka podle návodu. Bude to trvat cca 10 - 12 minut. Důležité je použít dostatek vody na uvaření, klidně trojnásobek množství bulguru.

  2. V pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte hrušku rozkrájenou na kostičky, vařený bulgur, rozinky i nasekané oříšky. Vše v pánvi několik minut opékejte, dokud se vše neprohřeje.

  3. Přidejte podle chuti šťávu z citronu a med (nebo jiné oblíbené sladidlo). Důkladně promíchejte, ochutnejte, případně dochuťte medem nebo citronem, sundejte z plotýnky a ihned servírujte. Podávejte ozdobené čerstvým fíkem.

datum vydání: 8. 11. 2018
autor: