Salát z černé čočky Beluga s karamelovou cibulkou
Veganský recept
Fresh recept

Salát z černé čočky beluga s karamelovou cibulkou

Leden, měsíc luštěnin! Potěšte se po Vánocích měsícem zdravé a lehké stravy a zkuste náš chutný salát z drobnozrnné černé čočky beluga. Pokud ji neseženete, můžete zkusit i tmavozelenou čočku puy, Obě často prodávají zdravé výživy. Použít můžete i čočku klasickou, ale počítejte s tím, že nedrží tak dobře tvar a nevypadá tak pěkně na talíři.

ingredience

  • hrnek černé čočky beluga
  • 100 g hrášku (lépe mražený, ale může být i sterilovaný v konzervě)
  • 100 g kukuřice (lépe mraženou, ale může být i sterilovaná v konzervě)
  • 100 g žampionů
  • 2 velké cibule
  • listový salát
  • trochu petrželky (může být i zmražená)
  • sůl
  • pepř
  • cukr (nebo med)
  • balzamikový ocet na ochucení
  • olivový olej
  • slunečnicový olej na smažení
  • parmazán na ozdobu (volitelný)
  • citron při servírování (volitelný)
postup

  1. Čočku uvařte dle návodu v osolené vodě do měkka.

  2. Pokud používáte mražený hrášek a kukuřici, nechte je nejprve rozmrznout. Hrášek a kukuřici smíchejte v míse s vařenou čočkou a podle chuti případně dosolte a lehce opepřete.

  3. Hlavičky žampionů oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo osminky. Opečte je na pánvi na troše oleje, osolte, opepřete a posypte petrželkou.

  4. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírnějším ohni opékejte/duste v pánvi na troše oleje. Osolte, opepřete, přidejte asi lžíci balzamikového octa a lžičku cukru nebo medu. Cibule by měla zůstat zkaramelizovaná, ale měkká, nikoli opečená do křupava.

  5. Omyté listy salátu rozložte na talíř, přidejte čočku s hráškem a kukuřicí, ozdobte žampiony a zkaramelizovanou cibulkou.

  6. Podávejte lehce pokapané olivovým olejem, případně ozdobené hoblinkami parmazánu (není nutné). Můžete doplnit kouskem citronu na pokapání a bagetou.

datum vydání: 16. 4. 2017
autor: