Domácí smrkovo-borovicový med z mladých výhonků
Veganský recept
Fresh recept

Domácí smrkovo-borovicový med z mladých výhonků

Na jaře, nejčastěji v dubnu a květnu, obrazí všechny jehličnany čerstvými, mladými a šťavnatými výhonky, plnými síly a energie. A protože každá správná čarodějka ráda sbírá kdejaký divotvorný bejlí, ani smrkové a borové výhonky nemohou být v máji opomenuty. Dělat se z nich dá ledacos. I nezkušený laik jednoduše zvládne smrkový nebo borový sirup, který se v podstatě dělá sám, ve sklenici na sluníčku. Malí domácí alchymisté naopak dokážou z výhonků a kvasnic s cukrem uvařit i smrkové pivo. My se vydáme střední cestou a pustíme se do smrkovo-borovicového "medu".

Nejjednodušší je, když máte potřebné jehličnany přímo na vlastní zahradě a potřebujete je zaštípat, aby vám moc nepřerostly. Pak stačí vzít si dostatečně velkou misku a natrhat těch mladých voňavých pučících větviček pořádný kopec. Pokud smrkovou zahradou nedisponujete, budete muset vyrazit do lesa a spojit trhání s příjemnou procházkou.

Doma už vás nečeká nic složitého. Větvičky omyjete, svaříte ve vodě s citronem, necháte louhovat a – podobně jako u jakéhokoliv jiného rostlinného „medu“ nebo sirupu – výluh svaříte s cukrem, dokud nezhoustne. Vaření vám lesem provoní celou kuchyň. Hotový med má svou charakteristickou jehličnanovou vůni, báječně chutná v dresincích, čajích, dezertech i na palačinkách nebo lívancích.

Navíc získáte benefit v podobě terpenýnových silic, které pomáhají uvolňovat dýchací cesty, tiší bolesti a posilují imunitu. Jedna lžička do čaje při nachlazení přijde v zimě vhod. A dát si ho mohou i vegani nebo vegetariáni.

příprava: 20 minut, vaření/pečení: 60 minut
(louhování 24 hodin)  (1 dávka = cca 5 sklenic 200ml)
ingredience

  • 500g mladých větviček smrků a borovic
  • 1,5 - 2 litry vody
  • 1 bio citron (s chemicky neošetřenou kůrou)
  • 1 kg cukru
postup

  1. Výhonky jehličnanů omyjeme v cedníku pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Přidáme jeden omytý bio citron, nakrájený na kolečka.

  2. Vše zalijeme vodou tak, aby byly výhonky ponořené, a 15 minut povaříme.

  3. Necháme 24 hodin louhovat přikryté pokličkou.

  4. Výluh scedíme a veškerou tekutinu z výhonků vymačkáme. Nejlépe ve velkém cedníku vyloženém plátýnkem nebo čistou bavlněnou utěrkou. Výhonky přes něj scedíme a poté v utěrce vymačkáme.

  5. Přeceděný výluh smíchejte s cukrem, přiveďte k varu a postupně svařte až na požadovanou konzistenci medu. Doba varu závisí na množství vody a cukru. Hustotu zkuste tak, že nalijete malé množství medu na talířek a vychladíte. Po vychladnutí totiž ještě zhoustne.

  6. Med požadované konzistence lijte do sterilních sklenic, ihned uzavřete a skleničky otočte dnem vzhůru a nechte vychladnou.

Tip pro vás:

Není nutné použít celé dva litry vody, větvičky během patnácti minutového varu dost ztratí na objemu. Stačí, když budou po svaření ve vodě ponořené. Čím více vody použijete, tím déle pak budete svářet výsledný výluh na med.

Tip pro vás:

Množství cukru se nedá nijak ošidit, protože bez cukru konzistenci medu zkrátka nezískáte. Jednoduše řečeno – z 1 kg cukru získáte cca 5 malých skleniček medu. Když dáte více výhonků, bude smrkovo-borovicová chuť výraznější, když dáte více citronu, bude med více sladko-kyselý, a když dáte více vody, budete muset na potřebnou konzistenci déle vařit.

datum vydání: 21. 5. 2018
autor: