Zapečená zelenina s rajčatovým bešamelem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Zapečená zelenina s rajčatovým bešamelem

Zapékací omáčka na lasagne se běžně prodává, ale není těžké si vyrobit domácí. Obsahuje v podstatě pouze smetanu, rajčatový protlak, škrob a koření. Využijete ji třeba k tomuhle rychlému receptu na zapečenou zeleninu.

ingredience

Domácí zapékací omáčka

  • trochu oleje
  • 150 ml smetany na vaření
  • 150 ml rajčatového pyré
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • trochu cukru
  • sůl
  • pepř
  • červená paprika na dochucení

Zapečená zelenina

  • 1 malá brokolice
  • 4-6 mrkví
  • 2 velké cibule
  • 1/2 dcl olivového oleje
postup

Domácí zapékací omáčka

  1. Pro přípravu domácí zapékací omáčky dejte do pánve trochu oleje, přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř, červenou papriku a trochu cukru a nechte vařit do zhoustnutí.

  2. Ve sklenici rozmíchejte smetanu se lžičkou bramborového škrobu a zalijte jím zhoustlé rajčatové pyré.

  3. Opět povařte do zhoustnutí. Poté použijte na zeleninu, než ji budete zapékat.

Zapečená zelenina

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Brokolici rozebereme na růžičky a větší ještě překrojíme na poloviny.

  2. Vše smícháme v zapékacím pekáčku se solí, pepřem a trochou olivového oleje a dáme na 15 minut péct do trouby na cca 2OO °C.

  3. Poté zeleninu vyndáme, promícháme se zapékací omáčkou a vložíme zpět do trouby.

  4. Zapékáme v troubě na 200 °C ještě dalších asi 25 minut.

  5. Podáváme například s avokádovými šťouchanými bramborami.

datum vydání: 18. 4. 2017
autor: