Pampeliškový med s citronem
Veganský recept
Fresh recept

Pampeliškový med s citronem

Na chleba s máslem, do čaje, na müsli s jogurtem, při kašli i nachlazení, do zálivek na saláty - hodí se úplně všude. Pampeliškový med je zdravý a voňavý, a přestože nejde o med, ale o sirup, chutnat vám bude stejně, jako ten od včel. U nás doma ho zkrátka žerem!

ingredience

  • cca 400 hlaviček pampelišek (ale já se s tím moc nepočítám a dávám kolik se mi vejde do hrnce)
  • 2 citrony
  • 2 kg cukru
postup

  1. Během procházky natrhejte hlavičky pampelišek v plném květu (ideálně za opravdu slunečného počasí na nějakém pěkném čistém místě daleko od silnice). Doma je propláchněte studenou vodou, vložte do velkého hrnce a zalijte čistou vodou tak, aby byly pěkně ponořené. Nechte odležet do druhého dne.

  2. Druhý den přidejte dobře omyté chemicky neošetřené citrony nakrájené na osminky nebo kolečka (bez pecek), dejte na plotnu, přiveďte k varu a pak asi 10 minut vařte. Odstavte a opět nechte do druhého dne odpočinout.

  3. Třetí den, když se do vody vylouhuje veškeré pampeliškové zlato vymačkejte z pampelišek veškerou vodu. Mě se nejlíp osvědčil velký cedník vyložený bavlněnou utěrkou. Pampelišky přes něj sceďte a poté v utěrce vyždímejte.

  4. Přeceděný pampeliškový výluh smíchejte s cukrem, přiveďte k varu a postupně svařte až na konzistenci zlatavého průzračného sirupu (cca 2 hodiny). Poté nalévejte do horkých sterilních sklenic a ihned zavíčkujte. Nechte vychladnout a pak už si jen pochutnávejte.

datum vydání: 26. 4. 2018
autor: