- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Batátové hranolky pečené v troubě

Nejlepší příloha k hamburgeru? Batátové hranolky. Překvapí vás nejen svou sladkostí, ale oproti klasickým bramborám i měkčí strukturou. Neříkám, že ty bramborové rázem přestanete milovat, ale jestli jste ty batátové ještě neochutnali, zkuste je. Jsou výborné a váš jídelníček bude zase o něco pestřejší (nutričně i barevně).

ingredience



postup

  1. Batáty dobře omyjte (klidně kartáčkem), osušte a i se slupkou nakrájejte na tenké hranolky.

  2. Hranolky z batátů promíchejte ve větší míse s olejem, solí, paprikou a pepřem.

  3. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut. Nakonec na chvíli zapečte pod grilem.


Tip pro vás:

Křupavější je lepší!
Měkká textura batátových hranolků je celkem příjemná a zajímavá změna. Pokud však milujete hranolky hlavně křupavé, obalte předem batáty v kukuřičném škrobu (asi dvě lžičky na 1 velký batát) a pak teprve v oleji a koření.


Tip pro vás:

Tipy na dipy
Co by byly hranolky bez dipu! Pokud nemáte žádný oblíbený, nechte se inspirovat naším česnekovým:
VEGAN verze: Základní kešu krém nebo sojanézu (veganskou majonézu) ochuťte solí, pepřem a česnekem.
VEGETARIAN verze: Bílý jogurt ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Jogurt můžete smíchat i půl napůl s majonézou.
K hranolkám ladí naprosto perfektně!

Zní to možná zvláštně, ale sladké batáty jsou opravdu méně kalorické než brambory klasické. Obsahují totiž méně sacharidů a více vlákniny. Více mají dokonce i vitamínů, ale kdo by to u hranolků počítal. U těch jde totiž především o chuť, a ta je u sladkých brambor vážně skvělá. Pro někoho možná překvapivá, ale dejte novým věcem šanci. Nám chutnají moc! Přirozeně jsou batáty nasládlé a v kombinaci s pepřem a uzenou paprikou budou navíc příjemně kořeněné. A pokud si je naservírujete třeba ke skvělému veganskému burgeru z červené řepy, vyčarujete nebe na talíři. Oranžové!

Na přípravu jsou opravdu snadné. Batáty dobře omyjte (houbičkou nebo kartáčkem) a i se slupkou nakrájejte na stejné hranolky (tenké, nebo o něco tlustší “steakové”, podle toho, jak je máte rádi). Pak už jen stačí smíchat olej s kořením, hranolky v něm obalit, rozložit na plech vyložený pečícím papírem a strčit do trouby.

Délka pečení se odvíjí podle toho, jak tlusté hranolky nakrájíte. Klasické tenké budete péct asi 30 – 35 minut, tlusté “steakové” klidně i hodinu. Nejjednodušší způsob, jak poznat, jestli jsou hotové, je ochutnat. Batátové hranolky jsou měkčí, než hranolky z brambor, ale i tak musí být uvnitř hotové a na povrchu krásně opečené. Takže si kousněte a podívejte se, jestli není hranolka uvnitř syrová.

Servírujte jako přílohu, nebo s vaším oblíbeným dipem. Na jednoduchý česnekový dip ve veganské i vegetariánské verzi přidáváme tip, a pokud česneku neholdujete, výborně chutnají i s cizrnovým humusem či avokádovým guacamole!