Vegetariánský recept
Korejská šlehaná káva Dalgona
Když máte chuť dát si místo kávy spíš něco jako dezert - s cukrem a mlékem navíc - vyzkoušejte Dalgona kafé. Tahle šlehaná káva, servírovaná na teplém nebo studeném mléce se stala hitem koronavirové pandemie a s ní spojené domácí karantény. Je to něco jako kapučíno naruby a určitě si užijete jeho přípravu i následnou konzumaci.
Název „Dalgona“ dostala káva až v poslední době, kdy se stala virálem všech sociálních sítí. V Koreji či Indii je však známá už déle jako indické cappuccino (indická šlehaná káva).
Jak se dělá šlehaná káva?
Jednoduše! Z rozpustné kávy. Ta se buď ručně, nebo elektrickou metlou vyšlehá – spolu se stejným množstvím cukru a teplé vody – do nádherné krémové pěny. Výsledek vám bude připomínat něco mezi pevnou šlehačkou a rozteklou zmrzlinou.
Cukru v receptu se nelekněte. Já kávu moc nesladím a v létě mívám docela problém se všemi těmi ledovými kávami se zmrzlinou a sladkým čokoládovým sirupem. Hodně hledám kavárny, kde si můžu dát opravdu frappé – káva, mléko, led. Dalgonu bez cukru bohužel nepřipravíte, ale výsledná chuť není příliš sladká. Rozhodně méně, než káva s vanilkovou zmrzlinou 🙂
Užít si ji můžete v teplé nebo studené variantě, podle toho, zda zvolíte ohřáté nebo chlazené mléko. Teplé nahradí v kavárnách tolik oblíbené latéčko a studené si vychutnáte jako letní „must have“ – frappé. Efekt frapéčka můžete ještě umocnit nalitím mléka na kostky ledu.
Tak co? Které vyzkoušíte jako první? Dalgona latté k nějakému skvělému domácímu dezertu nebo Dalgona frappé někde na lehátku na zahradě se slunečními brýlemi?
Korejská šlehaná káva Dalgona
Ingredience
- 3 čajové lžičky cukru
- 3 čajové lžičky rozpustné kávy
- 3 čajové lžičky teplé vody
- mléko podle chuti (teplé nebo studené)
- led (volitelné)
Postup
Cukr, instantní kávu a teplou vodu dejte do misky a ručně nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte do pevné pěny (podobně jako třeba sníh z bílků).
Do sklenice nalijte studené (pokud připravujete studenou variantu Dalgona frappé) nebo teplé (pokud chcete klasické latte) mléko.
Tip:
S jakýmkoliv rostlinným mlékem samozřejmě jednoduše připravíte veganskou variantu. Zkuste třeba mandlové nebo kokosové!
Našlehanou kávu s cukrem lze skladovat minimálně do druhého dne v lednici v uzavřené nádobě. Klidně si tedy našlehejte najednou víc porcí a pak už stačí nalít mléko do sklenice a sáhnout do ledničky 🙂
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.