Grilovaný shish kebab (šiš kebab) z mlétého masa
Recept s masem
Fresh recept

Grilovaný shish kebab (šiš kebab) z mlétého masa

Máte rádi maso na tyčce? Grilovaný kebab z mletého masa je oblíbený street food v mnoha zemích nejen na blízkém východě. Velice populární je tam jeho příprava z jehněčího masa, ale dělá se i z masa hovězího, kuřecího a dokonce z ryb. Z vepřového ho sice v muslimských zemích nenajdete, ale protože nám to víra nezakazuje, můžete klidně sáhnout po české klasice - směsi mletého hovězího a vepřového.

Postup přípravy je v podstatě podobný, jako když se chystáte na české karbanátky. Rozdíl je jen v tom, že orientální a blízkovýchodní kuchyně používá kromě soli a pepře ještě hodně voňavého nebo pikantního koření a čerstvé bylinky. Nebojte se obojího přidat větší množství. Pak už maso jen vytvarujte do válečků, napíchněte na kovové nebo dřevěné grilovací jehly a místo nezdravého smažení ve vysoké vrstvě oleje šup s ním na gril nebo do trouby.

Šiš kebab se dá pohodlně jíst i rukama, takže vám skvěle poslouží jako občerstvení na zahradní párty, nebo při sledování televize. Děti bude nejvíc bavit okusovat maso přímo z tyčky za pochodu. Pokud však chcete být za slušňáky, klidně maso servírujte na talíř. K aromatickému mletému kebabu se skvěle hodí salát Tabouleh, podávat ho můžete i v libanonském nebo pita chlebu, či netradičně s polentovými hranolkami. Pokud máte dost času na přípravu, klidně ho doplňte o cizrnový hummus nebo orientální dip z pečených lilků zvaný Baba Ganoush.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 20 minut
6 porcí
ingredience

  • 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího masa)
  • 2 plátky toustového chleba
  • 3 - 4 lžíce mléka
  • 1 vejce
  • 1 červená cibule
  • 2 hrsti zelené petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička směsi koření na mletá masa (nemusí být)
  • sůl a pepř
postup

  1. V mixéru rozmixujte mléko, vejce a toustový chléb na hladkou kaši a nechte chvíli stát.

  2. Mezitím si do mísy dejte mleté maso, přidejte na drobno nakrájenou červenou cibuli, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek a veškeré koření. Nakonec přilijte směs z mixéru a vše rukama dobře promíchejte a prohněťte, aby se ingredience řádně propojily.

  3. Ze směsi tvarujte malé válečky a napichujte je na grilovací jehly a vždy lehce přimáčknětě.

  4. Grilujte v rozpáleném grilu asi 10 minut z každé strany. Pečené šiš kebaby servírujte.

Tip pro vás:

Nemám gril
Pokud máte na recept chuť i mimo grilovací sezónu, nebo nemáte na čem grilovat, šiš kebaby můžete upéct také v troubě. Předehřejte ji na 200 °C a válečky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 15–20 minut a poté podávejte.

datum vydání: 28. 6. 2018
autor: