

Veganský recept
Dýňové curry s kokosovým mlékem
Podle počtu ingrediencí to vypadá na náročné vaření. Dobré kari s kokosovým mlékem však není nic jiného, než libovolná zelenina ochucená vaší oblíbenou směsí koření, vařená v kokosovém mléce a vývaru. Dýňové kari je ale stejně ze všech nejlepší!

Dýňové curry s kokosovým mlékem
Ingredience
- ½ dýně hokaido
- 1 menší cuketa
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 1 plechovka cizrny
- 1 plechovka kokosového mléka
- ½ citronu
- 1 větší cibule
- ½ až 1 chilli paprička
- kousek zázvorového kořene
- 2 stroužky česneku
- hrst nasekané petrželky
koření
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého curry
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého muškátového květu
- ½ lžičky mletého garam masaly
- ½ lžičky mletého pepře
- 2 lžičky hořčičného semínka
- 1 lžička soli
- šípková sweet&sour chilli omáčka na dochucení
- cca ½ litru zeleninového vývaru na podlévání
Postup
Cibuli, česnek, chilli papričku a zázvor nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, papričku i zázvor a cca 2 minuty opékáme, poté vmícháme všechno koření, vymačkanou šťávu z poloviny citronu a 2/3 kokosového mléka. Vše necháme společně chvíli provařit.
Dýni, cuketu, mrkev a brambory nakrájíme na kostky, vsypeme do omáčky v pánvi a necháme cca půl hodiny vařit. Občas mícháme v a případě potřeby podléváme vývarem.
Ve chvíli, kdy je zelenina skoro měkká vlijeme zbytek kokosového mléka, přidáme vařenou cizrnu a nasekanou petrželku, dochutíme solí, pepřem a šípkovou omáčkou. Vaříme ještě cca 5-10 minut do úplného změknutí.
Podávejte s plackami čapátí nebo s pečivem.
Tip:
Dýně i cuketa je vařená o chvíli dřív, nežli brambory a mrkev, takže pokud je nemáte rádi příliš měkké, přidejte je do pánve o něco později.

Komentáře
Jeden komentář na “Dýňové curry s kokosovým mlékem”
Luxusní, moc děkuji za skvělý recept