Studená kukuřičná polévka s ředkvičkami
Recept s masem
Fresh recept

Studená kukuřičná polévka s ředkvičkami

Když uhodí největší letní vedra a pomalu ani přes noc neklesne teplota pod tropické třicítky, obědváme studené polévky. Nejen, že nás příjemně zasytí a ochladí, ale zároveň se dají připravit předem a v poledne za nejprudšího slunce nemusíte zapínat sporák ani na ohřátí. Pokud tedy v létě nemáte na těžké a teplé jídlo ani pomyšlení, zkuste tuhle kukuřičnou studenou polévku.

Krémová kukuřičná polévka je oblíbená hlavně v Americe. Často se připravuje z celých kukuřičných klasů, které si musíte nejprve uvařit, ale protože chceme vaření v horku zredukovat na nejnutnější minimum, využijeme tentokrát předvařenou kukuřici z plechovky. Sporák zapnete vážně jen na 10 – 15 minut. Výsledná polévka vás překvapí příjemně nasládlou chutí. Jarní cibulka a čerstvé ředkvičky naopak dodají trochu pikantní říz.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 15 minut
4 porce
ingredience

Na polévku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pár snítek čerstvého nebo sušeného oregana
  • 1 litr kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
  • 2 plechovky kukuřice
  • 100 ml (rostlinné) smetany na vaření

Na dochucení a ozdobu

  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 4 ředkvičky
  • zelená jarní cibulka
postup

  1. Olivový olej dejte do většího rendlíku společně s cibulí, česnekem a oreganem, restujte dosklovata.

  2. Orestovanou směs zalijte připraveným vývarem a přidejte většinu kukuřice (malou část kukuřice uschovejte na přidání do hotové polévky).

  3. Vařte polévku 10 - 15 minut na středním plameni, poté dohladka rozmixujte tyčovým mixerem, přeceďte přes jemné sítko nebo cedník a v přecezené polévce rozmíchejte smetanu. Vše dochuťte solí a pepřem.

  4. Polévku vychlaďte a studenou nalévejte do talířů, přidejte trochu kukuřice, ozdobte nasekanou jarní cibulkou, plátky ředkvičky a podávejte.

Tip pro vás:

Chci to i v zimě
Polévka se samozřejmě dá podávat i teplá, takže ji můžete vařit celoročně.

Tip pro vás:

Chci to vegan
Pokud se chcete ochladit, ale nejíte živočišné produkty, polévku si můžete uvařit v trochu pozměněné variantě. Místo kuřecího vývaru lze použít vývar zeleninový a běžnou smetanu na vaření nahraďte vaší oblíbenou smetanou rostlinnou.

datum vydání: 3. 8. 2018
autor: