Smažené thajské nudle Pad Thai s kuřecím masem
Recept s masem
Fresh recept

Smažené thajské nudle Pad Thai s kuřecím masem

Pad Thai je oblíbené jídlo milovníků thajské kuchyně. Ať už si tyhle smažené rýžové nudle připravíte s tofu, kuřecím masem nebo krevetami, vždycky je to sázka na jistotu. Vždycky si báječně pochutnáte, vždycky s nimi zaválíte, vždycky budete mít jídlo hotové během chvíle a v pánvi nikdy nic nezbyde.

Základem pokrmu jsou smažené rýžové nudle a vejce, k tomu přidejte zeleninu nebo maso podle vlastních preferencí a správně ochuťte. Pad Thai musí mít vyváženou sladko-slano-kyselo-pikantní chuť, abyste uspokojili všechny chuťové pohárky vašeho mlsného jazyka. Nezapomeňte na limetu, bylinky, není nad čerstvý koriandr a navrch přihoďte pořádnou hrst oříšků. Už cítíte tu vůni?

Thaiské smažené nudle Pad Thai jsou zkrátka návykovka. Jak si je dáte jednou, potřebujete je pořád. Třeba vždycky, když není moc času vařit. Když se vrátíte unavení z výletu a máte hlad. Když máte kocovinu, když zrovna nejste v rozpoložení křupat zdravý salát nebo košťál z brokolice a chcete hřešit. Když v televizním seriálu jí parta kamarádů donešené jídlo z krabiček. Dokonce i když je letmo v šuplíku zahlédnete hůlky. Máme pro vás recept na variantu s kuřecím masem. Jdete do toho? Dopředu říkám, že se neobejdete bez wok pánve.

příprava: 10 minut, vaření/pečení: 10 minut
2 porce
ingredience

Na smažené nudle

  • 2 porce rýžových nudlí (250 g
  • 1 kuřecí prso (300 g)
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžíce světlé sojové omáčky
  • 1 chilli paprička
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 1 plechovka sojových klíčků
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 limeta
  • 2 vejce

Na ozdobu při podávání

  • nesolené buráky
  • čerstvé bylinky - koriandr, thajská bazalka, pažitka (a klidně i hladkolistá petržel, když neseženete speciality jako citronová tráva :))
postup

  1. Namočte nudle: Vemte kvalitní rýžové nudle, namočte je do horké vody a nechte změknout, aby byly ohebné, ale ne příliš měkké. Ještě je budete smažit v pánvi, tak ať je na konci nemáte rozvařené.

  2. Naložte maso: Kuřecí maso očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. V malé misce smíchejte rybí a sojovou omáčku, přidejte chilli papriku nakrájenou na kolečka (množství podle pálivosti papriky a vlastní odolnosti) a do vzniklé marinády namočte na chvíli maso.

  3. Připravte zeleninu: Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Mrkev oškrábejte a nakrájejte ji na tenké nudličky. Zelenou cibulku šikmo nakrájejte na kolečka. Sojové klíčky z plechovky sceďte přes cedník, propláchněte a nechte okapat.

  4. Nachystejte zbývající drobnosti: Rozkrojte limetu, a vymačkejte z ní šťávu. Buráky nahrubo nadrťte v hmoždíři a všechny bylinky nasekejte.

  5. Teď už to půjde rychle: Pořádně rozpalte wok pánev, přidejte do ní olej, do horkého oleje vlijte maso i s marinádou a zprudka opékejte asi 1 - 2 minuty. Přidejte cibuli, mrkev a další 2 minuty smažte. Pak do pánve vsypte hnědý cukr, přilijte vymačkanou šťávu z limety a vše promíchejte. Celý postup nebude trvat víc než pět minut. Že máte hotovo poznáte podle mrkve měkké na skus.

  6. Odhrňte směs v pánvi kousek na stranu a na vzniklou volnou plochu rozklepněte vejce. Vejce nechte pár vteřin smažit a několikrát promíchejte, asi jako když chystáte omeletu. Smažené vejce smíchejte se zbytkem ingrediencí v pánvi.

  7. Přidejte měkké nudle, párkrát v pánvi prohoďte, přidejte zelenou jarní cibulku i klíčky, ještě jednou zamíchejte a ihned servírujte na talíř. Finální fáze zabere opravdu jen chviličku. Ingredience je v podstatě potřeba jen prohřát a nechat jejich chutě spojit.

  8. Hotové Pad Thai posypte čerstvými bylinkami a drcenými ořechy. Přiložte dílek limety, hůlky a nechte si chutnat.

Tip pro vás:

Je nás moc a mám malý wok
Všechna smažená asijská jídla z pánve doporučuji chystat po porcích. Ingredience si sice připravím a nakrájím dopředu klidně pro osm osob, ale samotnou práci v pánvi pak udělám pro každou porci nudlí zvlášť. Maximálně dvě porce najednou, jestli máte velkou pánev. Ingredience je potřeba opravdu v pánvi jen zprudka osmažit, promíchat dohromady a servírovat. Pokud dáte do pánve všechno najednou, místo křupavého a svěžího oběda vám vznikne obří koule slepených nudlí a rozvařené zeleniny, kterou nejen že v pánvi nepromícháte, ale ani nerozdělíte na jednotlivé talíře – vítejte podivné amarouny.

datum vydání: 27. 9. 2018
autor:
Fresh video

Pad Thai - jídlo milovníků thajské kuchyně