Čerstvé domácí těstoviny s pórkovým pestem
Vegetariánský recept
Fresh recept

Čerstvé domácí těstoviny s pórkovým pestem

Pasta Fresca je hit každé lepší italské restaurace. Pokud si někde chcete dát dobré těstoviny, vsadíte na ty čerstvé a „domácí“. Tak proč si je neudělat rovnou doma? Není to tak náročné. Suroviny jsou levné, těsto snadné a Fresh Fettuccine nebo Fresh Pappardelle zvládnete i bez strojku na těstoviny! Stačí prostě nakrájet na pruhy, třeba podle dlouhého pravítka :)

příprava: 40 minut, vaření/pečení: 10 minut
4 porce
ingredience

Těstoviny

  • 400 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • trochu vody
  • olej, sůl

Pórkové pesto

  • 2 malé pórky
  • 150 g kešu oříšků
  • 50 ml olivového oleje
  • 250 g sýru ricotta
  • sůl, pepř

Na servírování:

  • čerstvý listový špenát
  • balzamiková redukce
  • parmazán
postup

Domácí těstoviny

  1. Z mouky a žloutků vypracujeme hladké těsto, je-li třeba přidáme požadované množství vody. Těsto je třeba pořádně propracovat, zpočátku připomíná spíš drobenku na koláč, ale suroviny se hnětením brzy spojí.

  2. Z hotového nelepivého hladkého těsta vytvoříme bochánek a necháme ho alespoň dvě hodiny odpočinout v chladničce, zabalený do potravinářské folie.

  3. Na pomoučněném válu vyválíme placku tenkou asi 3 milimetry a od ruky nebo podle pravítka rozkrájíme nožem na dlouhé nudle.

  4. Nakrájené čerstvé těstoviny opatrně přesuneme do hrnce s vroucí osolenou vodou a trochou oleje a ihned pořádně promícháme, aby se nám neslepily.

  5. Vaříme podobně jako klasické těstoviny al dente (3 - 5 minut podle velikosti těstovin), po uvaření scedíme a promícháme s další trochou oleje.

Pórkové pesto

  1. Do mixeru dáme nakrájený pórek, kešu oříšky, olivový olej, sůl, pepř a všechno rozmixujeme nadrobno (nemusí být úplně dohladka), přidáme ricottu a ještě lehce promixujeme.

  2. Fresh pastu servírujeme promíchanou s pórkovým pestem a posypanou parmazánem, spolu s čerstvými špenátovými lístky lehce zakápnutými balzamikovou redukcí.

Tip pro vás:

Na pórkové pesto se skvěle hodí tenké mladé pórky, ideálně z vlastní zahrady. Do pesta je krájíme klidně i se zelenou částí, bílé ricottové pesto je pak svěže jarně barevné.

datum vydání: 1. 1. 2018
autor: