Minimalistický recept na noky s nádhernou vůní opečené šalvěje vás překvapí! Dokud neochutnáte, neuvěříte, že se dá z obyčejných brambor a bylinek vyčarovat něco tak lahodného. Pokud si gnocchi koupíte, stačí vám na přípravu jídla přibližně 10 minut, ale z domácích je to mnohem lepší! Pusťte se do nich! Tenhle recept je totiž tak neuvěřitelná rychlovka, že vám na to zbyde dost času.
ingredience
- bramborové gnocci
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvé šalvěje
- hrst čerstvého estragonu (nemusí být)
- sůl
- pepř
- parmazán na ozdobu
postup
Bramborové gnocci uvařte v osolené vodě do měkka, zchlaďte je ve studené vodě a zceďte.
V pánvi rozehřejte olej, přidejte bramborové gnocchi a chvíli opékejte.
Přidejte čerstvou šalvěj a opékejte do křupava. Podle chuti osolte a opepřete.
Servírujte ozdobené parmazánem a posypané čerstvým estragonem.
Recept na domácí gnocchi bez vajec (pro všechny vegetariány a vegany) i s podrobným návodem “jak na to” najdete zde: Jak udělat bramborové gnocchi. Domácí i koupené noky pak jednoduše vložíte do hrnce s osolenou vodou, uvaříte je doměkka (vařené gnocchi poznáte tak, že vyplavou na hladinu), přemístíte do mísy se studenou vodou, necháte zchladit (aby se vám nelepily) a nakonec je děrovanou lžící přendáte na talíř.
Zbytek receptu stojí a padá na pár jednoduchých krocích:
- Gnocchi opečte v pánvi. Měkké a lehce mazlavé knedlíčky tak na povrchu získají krásně křupavou texturu. Použijte k tomu kvalitní olivový olej. Takový, který vám opravdu chutná, protože v receptu je jen pár ingrediencí a tak je i olej důležitá složka a ne jen nějaká hmota na opečení. Jeho chuť bude v receptu znát.
- Přidejte šalvěj a nechte ji lehce zezlátnout. Musí být alespoň částečně křupavá, ale dejte pozor, aby ste ji úplně nespálili. Vše lehce dochuťte solí a pepřem.
- Po naservírování postrouhejte parmazánem a posypte čerstvým estragonem.
A to je vážně všechno. Tahle úprava noků je fakt snadná, ale chutná božsky. Je to jednoduché jídlo, ale o to lépe v něm vyniknou všechny chutě a textury. Je to zkrátka rafinovaná kombinace. Cítíte tu vůni?
Šalvěj v kuchyni
Už jste někdy ochutnali pečenou šalvěj? Pokud se téhle bylince v kuchyni vyhýbáte, protože vám její vůně nesedí a chuť je až moc nahořklá, vyvedu vás z omylu. Ano, v syrovém stavu se šalvěj lékařská hodí tak akorát na žaludeční nevolnost a bolest v krku, ale když ji přidáte do pekáče nebo do pánve, začnou se dít divy. Přesvědčit se o tom můžete třeba i v tomhle jednoduchém receptu na pečené brambory (s čím jiným, než právě se šalvějí) . V dnešním receptu se bez ní neobejdete a je pravda, že čerstvá se v obchodech shání špatně. Ideální řešení je zasadit si ji do květináče za okno nebo na vlastní zahradu.
Estragon v kuchyni
Estragon není v české kuchyni úplně obvyklý. Používá se hlavně ve střední Asii a znát ho budete třeba z dovolené v Turecku. I estragon je podobně jako šalvěj a nebo třeba pelyněk nahořklá bylina. Však se také odborně nazývá pelyněk kozalec. Ale jeho chuť i vůně je jemná a tak se nemusíte bát použít ho v přiměřeném množství i syrový. Stejně jako šalvěj se čerstvý estragon moc koupit nedá. Pokud si ho nepěstujete sami, s klidným svědomím ho vynechte. Recept se bez něj obejde.