- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Kuřecí křídla s medovou marinádou

Přiznejte si to, zkrátka je milujete. Křupavá kuřecí křidélka v lehce nasládlé pikantní marinádě, která se při obírání svůdně lepí na prsty. Musíte si je objednat pokaždé, když je zahlédnete na jídelníčku? Zkuste je doma. Jsou snadná. S minimem práce vykouzlíte perfektní večeři dřív, než v pátek vyrazíte do baru. Nebo skvělé pohoštění ke sledování sportovního zápasu. Určitě s nimi nadchnete i děti. A nebo je prostě snězte ve dvou a dejte nám vědět, kolik jich zvládnete najednou. Klidně upravíme počet porcí!

ingredience

Kuřecí křídla

Medová marináda



postup

  1. Kuřecí křídla očistíme, odřízneme přebytečné části a osušíme. Vložíme do větší mísy, zalijeme olejem, přidáme grilovací koření a dobře promícháme. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odpočinout minimálně hodinu, ale klidně do druhého dne.

  2. Do misky dáme ingredience na marinádu a vše rozmícháme dohladka.

  3. Příprava v troubě: Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Křídla vložíme na pekáč spodní stranou nahoru a pečeme asi 20 minut. Potom je otočíme a dopečeme dalších 15 minut. Křidélka musí být měkká a maso by mělo odpadávat od kostí.

    Příprava na grilu: Křídla vložíme na rozpálený gril spodní stranou nahoru a grilujeme do měkka V půlce grilování otočíme.

  4. Příprava v troubě: Měkká křidélka potřeme připravenou marinádou a dáme zapéct na dalších 10 minut pod gril, aby se marináda částečně vsákla, ale zůstala na povrchu lepkavá.

    Příprava na grilu: Křídla potřeme marinádou z obou stran a necháme chvíli grilovat, aby se marináda částečně vsákla, ale zůstala na povrchu lepkavá.

  5. Kuřecí křídla servírujeme například s jogurtovým dipem (viz tip). Přidat můžete čerstvý chléb, nebo třeba zeleninový salát či nakrájenou zeleninu.


Tip pro vás:

Jogurtový dip k medovým křídlům:

V misce smícháme 2 lžíce jogurtu, 1 lžíci majonézy, nadrobno nasekanou hladkolistou petržel a podle chuti osolíme a opepříme. Dip servírujeme vychlazený.


Tip pro vás:

Hot wings!

Pokud to máte rádi ostré, místo mleté papriky použijte do marinády chilli.

Tato křídla můžete buď upéct v troubě, ideálně té s grilem, pod kterým dokončíte finální rafinované medové glazování, nebo je můžete hodit v létě venku přímo na rozžhavené uhlí. Příprava v troubě i na grilu je podobná – křídla se nejprve upečou doměkka, a pak se glazují pikantní a nasládlou marinádou s medem, aby na povrchu vznikla lepkavá krusta. Nejdůležitější je potírat křídla medovou marinádou až opravdu cca 10 – 15 minut před dokončením. Pokud dáte marinádu na křídla příliš brzo, zbytečně se vám bude připalovat a vyschne, pokud naopak příliš pozdě, nestihne zkaramelizovat a zůstane v ní octová chuť.

Křídla tedy nejprve upečte doměkka, tak, aby šla dobře od kosti, pak je z obou stran potřete marinádou a nechte krátce zapéct pod grilem. Pokud chcete, můžete potírat i dvakrát. Nejprve jednu vrstvu a po jejím mírném zaschnutí přidat druhout. Křídla jsou hotová ve chvíli, kdy se na povrchu vytvoří tmavší lehce připečená zkaramelizovaná místa a zbytek povrchu zůstane na dotyk jemně lepivý.

Hot wings summer party!

Pokud chystáte párty a chcete se raději bavit s ostatními, než strávit celý večírek u grilu, zkuste vychytanou kombinovanou metodu trouba-gril. V pátek ráno křídla naložíte do grilovacího koření, uskladníte do lednice a odpoledne dobře upečete v troubě. Medovou marinádu dáte do uzavíratelné misky, přidáte pečená křídla, promícháte, do druhého dne uskladníte v ledničce a v sobotu jen hodíte na rozpálený gril a necháte cca 15 minut přikryté prohřát a zkaramelizovat. Za čtvrt hodiny budou mít hosté na stole mísu skvělých čerstvých křidélek.
Křidélka připravená s touto marinádou jsou kečupově pikantní a jemně nasládlá, pochutnají si na nich i děti. Pokud ale chcete dodat večírku trochu ostřejší ráz, vyměňte sladkou papriku za chilli. Ihned získáte hromadu hot wings, které uhasíte jen dobře vychlazeným pivem 🙂

S čím se to servíruje?

Křídla můžete sníst pěkně po hospodsku s kečupem, chlebem a pivem, můžete je servírovat s propečenou bagetou s sklenkou červeného vína. Odlehčené formy dosáhnete přidáním čerstvé nakrájené zeleniny s jogurtovým dipem. A pokud už máte rozžhavený gril, zkuste třeba salát z grilované zeleniny se zálivkou vinaigrette.