- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Slané palačinky se žampiony a římským kmínem

Dáte si tyhle tenké křupavé palačinky s krémovou žampionovou náplní k večeři, nebo jako skvělý a vydatný nedělní brunch? Žampiony nechte rozvonět opečením na cibulce, a pak je zjemněte smetanou. Jejich chuť můžete podtrhnout římským kmínem. Pokud máte i houbové koření, určitě ho využijte! Nakonec přidejte jarní cibulku a čerstvou řeřichu, které všemu dodají svěžest a křupavost.

ingredience

Na palačinky

Na žampionovou náplň

Na ozdobu



postup

Palačinky

  1. Z ingrediencí vypracujte hladké lité těsto a nechte ho půl hodiny odpočívat.

  2. Na plotně rozpalte pánev a potřete olejem. Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.

  3. Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany.

  4. Opakujte tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 12 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).

Na žampionovou náplň

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Žampiony omyjte a nakrájejte na plátky.

  2. V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte žampiony a za stálého míchání restujte ještě asi 3-5 minut. Ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem a případně i houbovým kořením.

  3. Zalijte smetanou a nechte lehce bublat v pánvi, dokud smetana nezhoustne na konzistenci omáčky.

  4. Žampionovou náplň rozdělte na palačinky, přidejte čerstvou nakrájenou jarní cibulku a palačinky srolujte nebo přehněte. Navrch ozdobte polníčkem a čerstvou řeřichou. Můžete servírovat spolu s kyselými nakládanými houbičkami.


Tip pro vás:

Veganská varianta

Tuto náplň není vůbec těžké připravit i ve veganské variantě. Smetanu z kravského mléka jednoduše vyměňte za smetanu rostlinnou. Postup přípravy zůstává stejný. Plňte do veganských palačinek z rostlinného mléka bez vajec.

Nejdřív si připravte lité těsto na palačinky. Pokud si s jejich přípravou nevíte rady, podívejte se na náš základní recept na palačinky. Hodně tipů a rad najdete také v článku Jak na dokonalé tenké palačinky.

Pokud jste zkušení kuchaři, hravě zvládnete na jedné pánvi postupně opékat palačinky a v druhé si mezitím připravit žampionovou náplň. Pokud s pečením palačinek ještě trochu bojujete, upečte si je dopředu a pak je dejte do předehřáté trouby, aby vám vydržely teplé až do servírování.

Samotné žampiony jsou houby s poměrně jemnou až nevýraznou chutí. Aby výsledná náplň do palačinek nebyla mdlá, určitě je nejprve opečte v pánvi spolu s cibulkou. Přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a velkou špetku aromatického římského kmínu. Pokud máte, přidejte i houbové koření. Nakonec vše zalijte krémovou smetanou a povařte do zhoustnutí.

Kde vezmu houbové koření?

Houbové koření můžete buď koupit v obchodě jako připravenou směs (většinou obsahuje sůl, sušenou kořenovou zeleninu a drcené houby), nebo si ho můžete sami připravit. Pokud patříte mezi zapálené houbaře a každou sezónu si sušíte houby do zásoby, vyrobte si i koření. Stačí usušené houby namlít nebo rozdrtit na jemný prášek. Tímto práškem pak dochuťte jakékoliv houbové jídlo. Krásně podtrhne a zvýrazní jeho chuť. Vynikající je i do míchaných vajíček.

Na zpracování se skvěle hodí loňské zbytky sušených hub. Zbyly vám na dně sklenice z předchozí sezony a vy už zase chodíte po lese a sbíráte nové? Rozdrťte je!

Musím použít římský kmín?

Římský kmín má velice pronikavou chuť i vůni a houbové směsi přidá neotřelý exotický nádech. Pokud ho ale doma nemáte, nebo vám prostě nechutná, klidně použijte klasický mletý kmín. Chybu neuděláte a na jídle si také pochutnáte. Já to dokonce střídám. Někdy máme chuť na klasiku, někdy zase na trochu exotiky s východním indicko-arabským šmrncem. Vyzkoušejte a vyberte si podle vlastní preference.