- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Těstoviny s pečeným česnekem a parmazánem

Nejlepší těstoviny jsou ty nejjednodušší. O co méně ingrediencí obsahují, o to lépe jim dají vyniknout. Vezměte si třeba nezaměnitelné aglio olio. Nepotřebujete k nim nic víc, než kvalitní pastu, olej a česnek. Stejně snadné a rychlé jsou i tyhle špagety s pečeným česnekem. Potřebujete k nim tak málo! Pečený česnek, kousek másla, sůl, pepř, čerstvou petržel a parmazán na ozdobení. A výsledek bude nezapomenutelný.

ingredience



postup

  1. Špagety uvaříme al-dente v osolené vodě podle návodu. Poté zcedíme (asi hrnek škrobové vody z vaření těstovin si uschováme).

  2. Mezitím v pánvi rozpustíme máslo a přidáme vyloupané stroužky pečeného česneku. Společně opékáme asi 3 minuty, poté rozmačkáme mačkadlem na brambory, přilijeme trochu vody ze špaget, osolíme, opepříme a vzniklou omáčku necháme ještě chvíli povařit.

  3. Plotýnku stáhneme na minimum. Do pánve přidáme scezené špagety a rychle a důkladně promícháme s česnekovou omáčkou, aby se těstoviny obalily. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu škrobové vody ze špaget.

  4. Těstoviny ihned servírujeme posypané strouhaným parmazánem, nasekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem.


Tip pro vás:

Ušetřete si práci!
Nepečte zbytečně jen 3 paličky česneku. Upečte ho hodně najednou, vyloupejte a použijte do několika receptů. Z našeho webu můžete vyzkoušet ještě polévku z pečeného česneku a oba chody servírovat najednou, nebo si zbylý česnek uložit ve vzduchotěsné nádobě do lednice a servírovat každý chod jiný den.

Hlavním hrdinou v tomto receptu je právě pečený česnek. Nedávno jsme vám z něj na webu nabídli recept na skvělou polévku s francouzským šmrncem a v tomto receptu jsme také podrobně vysvětlili, jak se česnek peče. Už tehdy jsem radila, že nejlepší je upéct ho rovnou pořádnou kupu a využít ho hned do několika jídel. Jedním z nich jsou právě tyhle těstoviny. Spotřebuju do nich česnek, který mi zbyl, a celé jídlo je hotové přesně za 10 minut, tedy za dobu, než jsou moje špagety al-dente. Pokud budete péct česnek pro tento recept extra, připočtěte si půl hodiny navíc.

Základem jsou těstoviny. Ať už vaječné, nebo semolinové, vyberte si takové špagety, které vám opravdu chutnají a uvařte je skutečně al dente, aby vám na talíři nevznikla nevzhledná lepivá hromádka. Až je budete slévat, nezapomeňte si nechat trochu škrobové vody z jejich vaření. Právě díky ní získá omáčka z pečeného česneku krásně krémovou konzistenci.

Špagety dejte do hrnce a než se uvaří, pusťte se do rychlé omáčky. V pánvi nechte rozpustit kostičku másla. Přidejte vyloupané stroužky asi ze tří velkých upečených česneků (připravených podle tohoto receptu), vše chvíli opékejte a pak několika tahy rozmačkejte mačkadlem na brambory. Přidejte trochu vody z vařících se špaget, osolte opepřete a nechte omáčku trochu povařit. Scezené špagety přidejte do pánve a rychle promíchejte s omáčkou. Pokud potřebujete nařeďte škrobovou vodou ze špaget. Horké a obalené těstoviny přendejte na talíř a posypte strouhaným parmazánem a nasekanou petrželí. To je vše. Tak snadné a taaaaak dobré!