- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Veganské gnocchi s medvědím pestem a kešu krémem

Skvělé veganské bramborové gnocchi bez vajec, uvařené do měkka, zlehka orestované v pánvi na troše oleje, aby měly na povrchu křupavou kůrčičku, obalené ve voňavém, lehce pikantním pestu z medvědího česneku a na závěr zjemněné kešu krémem místo smetany. Jednoduchá, rychlá a snadná večeře na všední den, na které si rozhodně pochutnáte.

ingredience

Na gnocchi

Ostatní ingredience



postup

Bramborové gnocchi

  1. Brambory oškrabte a uvařte do měkka v osolené vodě.

  2. Ještě teplé je rozmačkejte mačkadlem na brambory nebo vidličkou, případně rozmixujte v mixéru na kaši.

  3. Rozmačkané brambory dejte do mísy nebo na pracovní vál, postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte ho asi 20 minut odpočinout.

  4. Odpočinuté těsto rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte váleček o průměru cca 1 cm a nožem z něj nakrájejte jednotlivé gnocchi. Pokud chcete, vtiskněte jim vidličkou typickou proužkovanou texturu.

  5. Gnocci vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch (cca 1 - 2 minuty). Poté vyjměte a nechte okapat.

Na gnocci s pestem a kešu krémem

  1. V pánvi rozehřejte olej, přidejte do něho bramborové noky a opékejte, dokud nebudou na povrchu zlatavé a křupavé.

  2. K nokům do pánve přidejte několik lžic pesta a dobře promíchejte.

  3. Noky s pestem servírujte na talíř, přidejte lžíci kešu krému a ozdobte nasekanou bazalkou, chilli papričkou a kouskem citronu.


Tip pro vás:

Aby se gnocchi neslepily

Pokud připravujete větší množství noků, vyplatí se dát vedle hrnce s vroucí vodou ještě hrnec s vodou studenou. Gnocchi pak vařte po menších dávkách a vyndavejte je děrovanou lžící do hrnce se studenou vodou, kde se jejich var zastaví, ale neslepí se. Po dovaření a zchlazení poslední dávky všechny gnocchi zceďte, nechte v cedníku okapat a dále upravujte.

Gnocchi jsou rychlé jídlo, vhodné přesně na takový ten večer, kdy máte chuť na italskou kuchyni, ale ne na těstoviny. A přestože se dají připravit z různých ingrediencí, nejznámější klasika jsou ty z bramborového těsta. Ve veganské úpravě vám na tyhle malé knedlíčky stačí pouhé dvě ingredience – brambory a mouka. Z nich si jednoduše připravíte výborné domácí noky, ale pokud se vám do toho nechce, klidně si nějaké kupte, snadno je seženete i bez vajec.

Koupit hotové můžete samozřejmě i pesto z medvědího česneku, případně jiné oblíbené pesto, ale to už se ve veganské podobě shání hůř. Proto jsme pro vás sepsali tento recept, jak si ho za pár minut připravit doma.

Kešu krém je strašně jednoduchá a návyková záležitost. Jestli ho ještě neznáte, nebo neumíte udělat, podívejte se na tento recept a naučte se to. Jen nezapomeňte včas namočit kešu ořechy. Ideálně přes noc.

Jak udělám domácí veganské gnocchi?

Domácí čerstvé gnocchi jsou výborné. Měkké a nadýchané. Ty kupované jim nesahají ani po kotníky. Přitom jejich příprava není žádná velká věda. Pusťte se do toho! Brambory oškrabte, a uvařte doměkka (nové brambory s hezkou slupkou můžete uvařit rovnou ve slupce a teprve vařené je oloupat). Uvařené (a ještě teplé) brambory rozmixujte v mixéru nebo je mačkadlem na brambory či vidličkou rozmačkejte na kaši. V mixéru to jde rychleji, ručně naposilujete bicepsy.

Do rozmačkaných brambor postupně po částech přidávejte mouku a vždy ji dobře zapracujte. Opakujte tak dlouho, dokud nemáte všechnu mouku zapracovanou a nevznikne vám měkké nelepivé těsto. Množství mouky v receptu je spíš orientační. Každá mouka i každé brambory jsou jiné, a tak je potřeba naučit se odhadnout tu správnou konzistenci. Pokud použijete mouky příliš a těsto uděláte hodně tuhé, budou výsledné noky tvrdé. Naopak z příliš řídkého těsta vám nepůjdou tvarovat a budou se příliš lepit. Hotové těsto nechte chvíli odležet (asi 20 minut) a pak ho rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte asi centimetr silný váleček a z něj nonžem nakrájejte jednotlivé noky.

Hotovým nokům můžete ještě vidličkou nebo pomocí speciálního prkénka vtisknout typickou proužkovanou strukturu, ale to už je krok ryze volitelný. Poté je naházejte do vroucí osolené vody, počkejte asi minutku – dvě, než vyplavou na povrch a máte hotovo.

Křupavé a pikantní

Uvařené noky orestujte na troše rostlinného oleje v pánvi, aby se jim na povrchu vytvořila křupavá krustička. Poté do pánve přidejte dostatečné množství pesta z medvědího česneku a dobře promíchejte. Servírujte z pánve rovnou na talíř a před podáváním ozdobte lžící kešu krému, nasekanou bazalkou a pokud máte rádi pálivé, přidejte i nasekanou chilli papričku. Před jídlem vřele doporučuji lehce pokapat gnocchi citronovou šťávou.