- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Kapustová polévka s masovými kuličkami s ricottou a parmazánem

Tato polévka se řadí do kategorie takzvaných comfort food. Zahřeje na těle i na duši, dá se přichystat předem a kdykoliv ohřát, uspokojí vás svou příjemnou masovo-parmazánovou vůní a přitom není nijak extra hutná ani náročná na přípravu. Po náročných vánočních svátcích ideální lednové jídlo. Horký a poctivý domácí vývar, trochu orza jako zavářka, kapusta, fazolky a skvělé masové kuličky. Znáte někoho, kdo nemá rád masové kuličky?

ingredience



postup

  1. Pokud máte čerstvé fazolky, očistěte je a odkrájejte jim konce. Fazolky překrojte na menší kousky. Kapustovým listům odstraňte tvrdé středy a zbytek listů nakrájejte na proužky.

  2. Do hrnce nalijte vývar a přiveďte ho k varu. Do vývaru vsypte orzo a vařte 4 minuty.

  3. Do polévky přidejte fazolky, kapustu a masové kuličky (připravíte je podle tohoto receptu). Vařte asi 3 minuty, nebo dokud není orzo al-dente a kapusta měkká. Podle chuti osolte a opepřete. Servírujte.


Tip pro vás:

Co dál s kuličkami?

Zbyly vám kuličky? Připravte si ještě tyto špagety s parmazánovými masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou. A nezapomeňte si nějaké zamrazit na příště. Až zase přijdete z dlouhé procházky a sporák bude úplně studený, budou se vám zase hodit.

Zkoušeli jste už náš recept na masové kuličky s ricottou a parmazánem? Ano, jsou skvělé a velice praktické. Připravuji je klidně z dvojité dávky, uvařím z nich hned několik jídel a zbytek zamrazím v dávkách pro pozdější využití. Pokud tedy máte kuličky v mrazáku, můžete se rovnou pustit do téhle skvělé zimní hřejivé polévky. A pokud ne, honem si je připravte, recept najdete zde.

Stejně jako s kuličkami to u nás doma děláme i s vývarem. Když máme chuť na pečená kuřecí stehna, bereme od farmáře hned 2 celá kuřata, přikoupíme ještě několik koster, krků a podobných částí. Doma rozporcujeme – stehna putují do trouby, prsa do mrazáku (hodí se pak na minutky a do salátů) a zbytek letí do největšího hrnce na vývar. Necháme ho během večera pěkně táhnout a druhý den máme čerstvou polévku a ještě vývar k zamražení.

Pokud vlastní vývar nemáte, můžete si ho samozřejmě koupit. Do tohoto receptu totiž využijete obojí a hodit se vám budou i mražené fazolky. Ty samozřejmě také koupíte čerstvé, ale polévka je jedna z mála věcí, kde využívám právě mražené, protože se stejně vaří a nepotřebujete čerstvé jako při blanšírování.

Polévka je opravdu rychlá. Strávíte asi 5 minut omytím a nakrájením kapusty (případně čerstvých fazolek) a obdobný čas vařením. Za málo práce i času tedy dostanete voňavou a sytou odměnu.