- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Jahelná kaše se sázeným vejcem a restovanou zeleninou

Slaná kaše s vejcem, opečenými paprikami a cherry rajčátky je vydatná snídaně. Dejte si ji ráno, když se chystáte na výlet, když víte, že budete pozdě obědvat, nebo vás zkrátka čeká náročný den. Skvěle zasytí a navíc si pochutnáte. Jáhly jsou zdravé, obsahují spoustu vlákniny, dodají kopec energie a jako bonus k vám pravděpodobně necestovaly přes půlku světa.

ingredience



postup

  1. Připravte si zeleninu - cherry rajčata i mini papriky omyjte (pokud používáte velké papriky, vyjměte z nich jádřinec se semínky a rozkrojte je na čtvrtiny). V pánvi při střední teplotě rozehřejte lžíci oleje a zeleninu na něm lehce opečte ze všech stran. Dejte ji stranou a pánev vraťte na sporák.

  2. Do pánve, ve které jste restovali zeleninu, přidejte druhou lžíci oleje, rozklepněte potřebný počet vajec (1 na jednu porci) a připravte sázená vejce, známá také pod názvem volská oka. Ve chvíli, kdy máte vejce v pánvi, stáhněte oheň a pomalu je pečte tak, aby byl bílek pevný a žloutek zůstal polotekutý. Během pečení vejce po vrchu osolte a opepřete, můžete přidat i špetu sušeného oregana.

  3. Připravte si instantní jahelnou kaši podle návodu: zalijte požadované množství instantní kaše horkou vodou, kaši neslaďte, ale naopak ji nezapomeňte lehce osolit (přidejte malou špetku soli na jednu porci), horkou směs důkladně zamíchejte a nechte odstát potřebný čas. Pozor, kaše bude houstnout, takže ji připravte řidší, než je vaše požadovaná konzistence.

  4. Lehce zchladlé mini papriky podélně nařizněte a nožem odstraňte semínka. Hotovou kaši podávejte se sázeným vejcem a zdobte restovanou zeleninou.

Instantní kaši – nejen tu jahelnou – kupuju moc ráda. Je velice snadná na přípravu, stačí ji zalít horkou vodou a zamíchat. Odpadá tak nejen vaření, ale u jáhel také propírání a spařování, aby ztratily svou hořkou chuť. A na takové složité procedury po ránu většinou vážně není čas. Neříkám, že se někdy nepouštím do složitějších snídaňových receptů – třeba o víkendu, když mám náladu připravit něco slavnostnějšího. Ale od běžné snídaně očekávám rychlost a jednoduchost, zkrátka nesmí stát o moc víc času a energie, než příprava míchaných vajíček nebo namazání kusu pečiva. A přesně tohle instantní obilné kaše splňují.

Pokud ve vás slovo “instantní” vzbuzuje negativní emoce a okamžitě si představíte průmyslově zpracovanou potravinu v igeliťáku, plnou záhadných éček a hromady nezdravých stabilizátorů, ochucovadel a barviv, prohlédněte si složení. U dobré instantní kaše v něm nenajdete nic jiného, než obiloviny, ze kterých je kaše připravená. Na jahelné kaši tak najdete například 100% jáhly či proso (případně, pokud není kaše jednodruhová, může obsahovat určité procento jiné obiloviny, třeba kukuřičné krupice). Všechno ostatní, co ve složení najdete, je zbytečné a navíc. Kaše, které obsahují cukr, sušené mléko, modifikovaný škrob a přidaná barviva, aromata a konzervanty nekupuju. Když chci kaši sladkou, osladím ji, když mléčnou, přidám čerstvé mléko. Navíc kaši s cukrem na slano nepřipravíte.

Jahelná kaše je přirozeně bezlepková a dobře stravitelná, takže vhodná i pro celiaky. Jáhly jsou vyrobené loupáním prosa a proso je naše obilovina. Můžete tedy koupit kaše ryze české. Kromě vysokého množství vlákniny do sebe dostanete i výrazné množství minerálů. Nenapadá mě jediný důvod, proč si tuhle skvělou snídani nedopřát.

Slaná snídaňová kaše se dá připravit na mnoho způsobů. Rychlá, zdravá a veganská bude třeba slaná ovesná kaše s čerstvou rukolou a opečenými žampiony. Pokud jíte živočišné produkty, ochutnat můžete také vydatnou Pohankovou kaši se slaninou, čedarem a sázeným vejcem.

A nebo si vymyslete vlastní kombinaci a dejte nám vědět, co vám doma chutná nejvíc. Třeba nás inspirujete něčím novým.