Recept s masem
Pohanková kaše se slaninou, čedarem a sázeným vejcem
Slanou kaši hned po ránu? Zkuste to! Frčí éra zdravých snídaní a tak tradiční rohlíky se sýrem, šunkou a paštikou nebo míchaná vajíčka s chlebem nahradila nejrůznější ovocná smoothies ve sklenici s brčkem, neslazené cereálie s ořechy, jogurty, semínka, ovocné smoothie bowls či ovesné, jáhlové, pohankové, žitné a rýžové kaše zdobené plátky bio kokosu a raw kakaovými boby. Co když ale nemáte chuť na sladké?
Dopřát si občas pořádnou velkou slanou snídani plnou bílkovin a necpat se přitom bílou moukou je náramně jednoduché. Pokud si totiž kaši vaříte ráno sami, není nic snazšího než si ji připravit na slano. Slaná kaše ke snídani může mít mnoho podob, takže ať už chcete nějakou super zdravou variantu, nebo se spokojíte s něčím tradičnějším, vybere si každý. Největší klasikou mezi slanými kašemi je určitě kaše ovesná. My si doma chystáme různé varianty, protože nás asi nejvíc baví právě ta rozmanitost a nekonečné možnosti. Přesto mezi moje nejoblíbenější patří kaše pohanková. Pohanka má skvělou lehce oříškovou chuť a slaná kaše z ní je vážně vynikající.
Jakoukoliv kaši si můžete doma uvařit od základů, přímo z prvotní suroviny (z ovesných vloček, z pohanky, z jáhlů, z rýže…). Pokud ale ráno nemáte moc času, s klidným svědomím sáhněte po některé kaši instantní. Dnes už jsou na trhu výrobci, kteří prodávají skvělé a zdravé instantní kaše bez cukru a všelijakých přidaných látek. Na přípravu jsou opravdu nenáročné, stačí je jen zalít horkou tekutinou a počkat několik minut.
Slanou instantní kaši dělám zásadně bez mléka (ať už kravského nebo rostlinného). Zalévám ji pouze horkou vodou a na každou porci přidám malou špetku soli. Nic víc, nic míň. Hotovou kaši můžete zdobit v podstatě čímkoliv, podle vlastní chuti, nutričních požadavků a aktuálního hladu. Rychlá a zdravá bude třeba slaná ovesná kaše se špenátem a čerstvou zeleninou. Pokud si naopak chcete snídani pořádně vychutnat a vybavit se energií na celodenní tůru, můžete zkusit něco kaloričtějšího. Třeba právě tahle pohanková kaše se slaninou, čedarem a sázeným vejcem je vyloženě kandidát na pořádný nedělní brunch a chutnat bude i zapřisáhlému masožravci, zvyklému na velké britské snídaně.
Pohanková kaše se slaninou, čedarem a sázeným vejcem
Ingredience
- 100g anglické slaniny
- 2 střední cibule
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- 120g instantní pohankové kaše
- 100g čedaru
- hrst čerstvého kopru (na posypání)
Postup
Začněte se slaninou. Nakrájejte ji na tenké proužky a dejte ji do pánve. Na střední teplotě slaninu nechte opékat tak dlouho, dokud se z ní nevypeče všechen tuk a nezůstanou vám jenom krásné křupavé kousky. Děrovanou lžící slaninu z pánve vyberte a odložte stranou. Přebytečný tuk z pánve slijte a nechte ho tam jen tolik, kolik budete potřebovat na opečení cibulky.
Cibule oloupejte, nakrájejte na drobno a dejte do pánve na tuk po slanině. Opečte na střední teplotě do zlatova a odložte stranou.
Nakonec do pánve rozklepněte potřebný počet vajec (1 na jednu porci) a připravte sázená vejce, známá také pod názvem volská oka. Ve chvíli, kdy máte vejce v pánvi, stáhněte oheň a pomalu je pečte tak, aby byl bílek pevný a žloutek zůstal polotekutý. Během pečení vejce po vrchu osolte a opepřete, můžete přidat i špetu sladké mleté papriky.
Připravte si instantní pohankovou kaši podle návodu: zalijte požadované množství instantní kaše horkou vodou, kaši neslaďte, ale naopak ji nezapomeňte lehce osolit (přidejte malou špetku soli na jednu porci), do horké směsi přidejte část nastrouhaného čedaru, zamíchejte a nechte odstát potřebný čas. Pozor, kaše bude houstnout, takže ji připravte řidší, než je vaše požadovaná konzistence.
Komentáře
Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.