- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Pečené brambory ve slupce se šalvějí

Máte na zahradě šalvěj? Plus pro vás. Pro tenhle recept je totiž nezbytná a v běžných potravinách se čerstvě řezaná špatně shání. Natrhejte nebo kupte jí pořádný svazek, tak 30g, k tomu rané brambory s tenkou slupkou a šup s tím v celku do trouby. Žádné velké přípravy a přitom si na těchto pečených bramborách skvěle pochutnáte. Doporučujeme doplnit tvarohem, mlékem a domácím bylinkovým máslem.

ingredience

Na pečené brambory

Na servírování



postup

  1. Brambory omyjeme, očistíme, a dáme asi na 20 minut vařit v páře (případně na 10-15 minut ve vodě). Poloměkké brambory osušíme.

  2. Troubu předehřejeme na 180 °C na horko-vzdušný ohřev nebo na 200 °C tradiční pečení.

  3. Na plech dáme pečící papír nebo fólii a na ni vyskládáme brambory tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Brambory pokapeme olejem, posypeme solí, pepřem a lístky šalvěje. Mezi brambory klidně dejte i zbylé šalvějové stonky, po upečení je vyhodíte.

  4. Plech vložíme do trouby a brambory pečeme asi 20 minut, dokud zcela nezměknou.

  5. Servírujeme se solí, bylinkovým máslem, tvarohem a mlékem.


Tip pro vás:

Ještě lepší tvaroh
Tvaroh podávaný k bramborám podle chuti trochu osolte a opepřete. Můžete jej také lehce naředit mlékem, aby nebyl tak tuhý a získal krémovější konzistenci.


Tip pro vás:

Chci to vegan!
Veganům můžete pečené brambory podávat pouze se solí a sojanézou.


Tip pro vás:

Můžete také ochutnat:
Pečené brambory ve slupce s medvědím česnekem
Americké brambory s medvědím česnekem

Kdo by neznal šalvěj. Má výraznou, kořenitou, někdy až mírně nahořklou chuť. Hlavní roli hrála pod svým druhým názvem “babské ucho” ve známém filmu Saxána. Nejčastěji se používá na čaj nebo odvar, který má protizánětlivé účinky, ale svoje mnohostranné využití našla v kuchyni i při vaření. Můžete ji přidávat k pečenému masu či drůbeži, do klobás, do nádivek nebo třeba do nakládaných sýrů. Výborná je opečená, kdy zcela ztrácí svou hořkost. Spojit ji tak můžete například s vařenými bramborami, které spolu s bylinkou opečete v pánvi, nebo stejným způsobem připravte bramborové noky.

Pokud se šalvějí teprve začínáte, zkuste tenhle jednoduchý recept. Brambory pečte se šalvějí vcelku a pečenou bylinku rozhodně nevyhazujte, ale konzumujte. Je křupavá a výborná!