Naučte se skvělou italskou omáčku sugo. Je to základní omáčka z rajčat, bez které se žádný ital v kuchyni neobejde. Můžete ji zavařit do sklenic a v zimě si ji vychutnat na pizze, těstovinách, nocích nebo zapečených lasagních. Budete ji mít snadno při ruce i mimo rajčatovou sezonu a navíc teď snadno zpracujete všechny přebytky rajčat.
ingredience
- 3 kg zralých rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- hrst bylinek (bazalka, estragon, oregáno, šalvěj) - volitelné
- cukr - volitelné
postup
Rajčata omyjte, nakrojte jim slupku dvěma řezy do kříže, spařte je ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostičky (vykrojte tvrdý zelený střed).
Oloupejte cibuli i česnek a oboje nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte olej a restujte na něm cibuli a česnek asi dvě minuty.
Přidejte nakrájená rajčata, bylinky a vše přiveďte k varu. Vařte společně asi 30 minut nebo do úplného změknutí ingrediencí.
Vařená rajčata propasírujte nebo v mixéru rozmixujte dohladka. Rozmixovanou omáčku vraťte do hrnce, ochutnejte, dochuťte solí, pepřem či cukrem a nechte svařit na požadovanou hustotu.
Ještě horké plňte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Pro delší skladování zavařte.
Připravit si omáčku sugo je snadné. Rajčata oloupete, rozvaříte s několika málo dalšími ingrediencemi, propasírujete nebo rozmixujete, svaříte na potřebnou hustotu. Pak buď rovnou zpracujete, nebo lijete horké do sklenic. Sklenice můžete i zavařit a uskladnit.
Sugo je hodně variabilní. Pokud se o jeho přípravě, různých způsobech ochucení i tipech na to, jak ho použít, chcete dozvědět víc, podívejte se do našeho podrobného článku Jak udělat rajčatové sugo. A hodit by se vám mohl také návod Jak oloupat rajčata.