Jak oloupat rajčata
Fresh články

Kuchařské tipy a škola vaření

Jak oloupat rajčata

datum vydání: 11. 9. 2019  |  autor:

Loupání rajčat může být u mnoha receptů naprosto nezbytná kuchařská dovednost, bez které se neobejdete. Například při přípravě rajčatové omáčky, kečupu či suga. Až se to naučíte, určitě využijete loupaná rajčata i do receptů, kde to není naprostá nutnost, ale spíš otázka vkusu a prezentace. Proč? Protože je to zkrátka zábavná a snadná technika. Stačí jen vědět, jak správně na to.

Jak oloupat rajčata

Loupat nebo neloupat?

Proč bychom vlastně měli rajčata loupat? Některé recepty to vyloženě vyžadují. Hlavně takové, ve kterých se mají rajčata rozvařit na pyré nebo protlak, případně na hladkou omáčku. Během vaření se totiž dužina rajčete rozvaří a slupky zbydou v pokrmu jako malé nevzhledné ruličky, které rozhodně nikomu chutnat nebudou. Hodit se vám to může i při přípravě rajčatové salsy, kde by slupka zbytečně ničila texturu výsledného pokrmu.
Oloupáním slupky si často ušetříte spoustu práce. Pokud budete výsledný pokrm pasírovat – například při přípravě klasické rajské omáčky nebo polévky – klidně můžete rozvařit rajčata i se slupkou a pak vše prohnat pasírovačem nebo přes pasírovací cedník. Slupky se v něm zachytí. Je ovšem pravda, že pasírování předem oloupaných rajčat je snazší a rychlejší. V cedníku vám při něm zůstanou pouze jadérka.

Pokud výsledný pokrm pasírovat neplánujete – například když chystáte omáčku na těstoviny, ve které mají zůstat kousky cibule, česneku nebo bylinek – bez oloupání rajčatové slupky se neobejdete.

Na druhou stranu je potřeba říct, že nejvíce zdraví prospěšného lykopenu je u rajčat obsaženo ve slupce. Lykopen je skvělý antioxidant, který pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Pokud tedy rajčata neoloupete, je to zdravější.

Jak na to

Existují hned tři metody odstranění rajčatové slupky. Rajčata můžete jednoduše oloupat nožem syrová a to tak, že rajče rozkrojíte na čtvrtiny a ostrým nožem slupku z rajčete sloupnete, případně odříznete. Nevýhodou je, že někdy slupka na rajčeti hodně drží, a tak spolu s ní odkrojíte/odloupnete i velkou část dužiny. Za plus můžete považovat fakt, že kromě nože nic dalšího nepotřebujete.

Druhou metodu využijete, pokud máte doma sporák s plynovým hořákem. Pak stačí rajče na opačném konci, než je stopka, nakrojit nožem do kříže, v místě stopky ho napíchnout na vidličku a chvíli přidržet nad plamenem. Slupka se spálí, trochu očerná a jde docela dobře sloupnout.

Nejlepší a nejrychlejší metoda, hlavně pokud budete loupat velké množství rajčat, je blanšírování. Je to skvělá kuchařská technika, kterou už určitě znáte z přípravy chřestu nebo zelených fazolek. Pokud se pro ni rozhodnete, budete potřebovat ostrý nůž, hrnec s vařící vodou a misku s ledovou lázní či ledem. Na rajčeti opět uděláte zářez ve tvaru X a pak jej hodíte na několik vteřin do hrnce s vroucí vodou. Nenechávejte ho v ní však déle než 1 minutu, aby se příliš nerozvařilo. Rajče vylovte děrovanou lžící, vhoďte je do misky se studenou vodou (nebo do ledové lázně), po zchladnutí ho vyndejte a kůži jednoduše oloupejte nožem nebo prsty. Sklouzne z rajčete jako kouzlo.

Tip:

Usnadněte si práci!

Šokové schlazení rajčat využijete hlavně pokud budete dále zpracovávat oloupaná rajčata syrová (například na rajčatovou salzu). Šoková lázeň totiž prudce zastaví var a rajče zůstane pevné. Pokud se chystáte rajčata následně stejně rozvařit (například do kečupu nebo suga), klidně tento krok vynechejte a spařená rajčata z horké vody vyndavejte rovnou na talíř, kde je nechte mírně vychladnout, aby se dala vzít do ruky a rovnou loupejte.

Blanšírování a loupání rajčat krok za krokem

Co budete potřebovat:
Ke spaření rajčat:
Spařit rajčata můžete ideálně ve větším hrnci, ve kterém přivedete k varu dostatečné množství vody. Vodu není potřeba solit.

K šokovému zchlazení:
Předem si dejte zmrazit dostatečné množství ledu (čím více rajčat budete připravovat, tím víc ledu si nachystejte). K samotnému ochlazení vám pak postačí větší miska s vodou.

K manipulaci s rajčaty:
Dopředu si nachystejte také děrovanou lžíci, kterou budete jednotlivá rajčata vyndavat z horké lázně. A pak také talíř na odkládání případně utěrku, na které necháte rajčata okapat.

Jak postupovat

Jak oloupat rajčata
KROK 1:

Rajčatům odstraňte případnou šťopku a dobře je omyjte. Na vrcholu každého rajčete udělejte ve slupce nožem dva mělké zářezy do tvaru písmene X.

Jak oloupat rajčata
KROK 2:

Přiveďte k varu větší množství vody ve velkém hrnci. Do vroucí vody postupně vhazujte rajčata a nechte je krátce spařit (stačí několik vteřin, maximálně 1 minutu).

Jak oloupat rajčata
KROK 3:

Připravte si šokovou lázeň. Naplňte větší mísu studenou vodou a přidejte kostky ledu. Spařená rajčata vyndavejte děrovanou lžící z hrnce a okamžitě je přendejte do šokové lázně.

Jak oloupat rajčata
KROK 4:

Rajčata nechte v šokové lázni, dokud zcela nevychladnou. Poté je děrovanou lžící přesuňte na talíř nebo utěrku a nechte krátce okapat.

Jak oloupat rajčata
KROK 5:

Až budete mít všechna rajčata spařená a vychlazená, vezměte si malý ostrý nůž a každé rajče oloupejte. Začněte v místě naříznutí a jednotlivé části slupky odstraňte. Pokud nechcete používat nůž, jde to velice dobře i prsty.

Tip:

Stejkový nůž

S nařezáváním hodně zralých a měkkých rajčat vám skvěle pomůže zubatý stejkový nůž. Půjde to s ním lépe, protože zoubky zabrání sklouzávání ostří po tvrdší slupce i případnému rozmačkání rajčete.

Jak oloupat rajčata

 

Zapamatujte si:

To nejdůležitější při loupání rajčat:


  • Loupaná rajčata se vám budou hodit na přípravu salsy, kečupu, suga nebo omáčky.
  • Abyste zabránili zbytečnému popraskání a rajče se vám dobře loupalo, nařízněte nejprve slupku do tvaru písmene X.
  • Nejlepší metoda loupání rajčat je blanšírování – rajče rychle spařte v horké vodě, zprudka ochaďte v ledové vodě a poté oloupejte.
  • Slupka jde dobře oloupat malým ostrým nožem nebo prsty.
  • Rajče spařujte maximálně 1 minutu.
  • Rajče je po spaření potřeba šokově zchladit hlavně v případě, že ho dále budete zpracovávat za syrova.

Kde všude loupaná rajčata můžete využít, aneb inspirace na recepty

Související recepty




Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů