Rajčatové sugo
Fresh články

Kuchařské tipy a škola vaření

Jak udělat rajčatové sugo

datum vydání: 2. 9. 2019  |  autor:

Sugo je základní rajčatová omáčka, která má v kuchyni velké možnosti využití. Vychutnáte si jí na pizze, těstovinách i nocích, můžete s ní zapékat lasagně a hodí se jako základ omáček či polévek. Navíc si ho můžete udělat do zásoby a zavařit. Na sklonku léta tak zpracujete velkou úrodu rajských jablíček a v zimě jako když ho ve spíži najdete. Těstoviny s rajčatovou omáčkou k večeři pak budou opravdu rychlovka! Jdeme na to?

Zužitkujte přezrálá rajčata

Zavařit si na zimu zásoby suga má spoustu výhod. Jednou z nich je, že skvěle zužitkujete přezrálá, popraskaná či jinak na pohled nehezká rajčata. Jestli jich máte velkou úrodu a nestíháte všechno sníst, neváhejte a zavařte je! I popraskaná rajčata mají svou hodnotu! Zpracovat se samozřejmě dají i do kečupu nebo do leča, ale až poprvé ucítíte vůni suga, a zjistíte, jak snadno se dá využít v kuchyni a jak moc vám usnadní vaření, zařadíte jeho přípravu do pravidelných rituálů babího léta 🙂

Věděli jste, že vařením rajčata neztrácejí na kvalitě? Právě naopak. Lykopen – to je ta věc, co dává rajčatům krásně červenou barvu – se díky vaření stává pro naše tělo dostupnějším a využitelnějším. A protože je to skvělý antioxidant, který pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a rakoviny, můžete sugem klidně zaplnit dvě police ve sklepě a dopřávat si ho celou zimu.

Tip:

Loupat, neloupat, mixovat či pasírovat?

Nejvíce zdraví prospěšného lykopenu je u rajčat obsaženo ve slupce. Pokud tedy rajčata neloupete, je to zdravější. Záleží jen na vás, jestli rajčata nejprve oloupete a pak už obsah jen rozmixujete a nebo je budete vařit i se slupkou a nakonec budete pasírovat, čímž se zbavíte nejen slupek, ale i jadérek.

Naučte se italskou klasiku

Základní recept na omáčku je šíleně jednoduchá záležitost. Rajčata se spaří, oloupou a pak rozvaří doměkka na cibulce, orestované na troše olivového oleje. Do klasického receptu určitě patří ještě česnek, bazalka a špetka soli. Na závěr stačí propasírovat či rozmixovat na hladké pyré, svařit na potřebnou hustotu a horké plnit do sklenic. Pasírování je o něco pracnější, ale sugo si zachová sytě červenou barvu. Je také nutností, pokud nemáte dostatečně výkonný mixér. Nečekejte, že “tyčákem” rozmixujete případná jadérka a všechny bylinky úplně dohladka. Pokud výkonný mixér máte a chcete si ušetřit práci, klidně ho využijte. Počítejte však s tím, že rozmixováním semínek získá omáčka barvu trochu do oranžova. Chuti to nevadí.

Tip:

Do suga patří olej!

Skvělý rajčatový antioxidant lykopen je rozpustný v tucích. Když tedy do suga přidáte kvalitní nejlépe olivový olej, zvýšíte rychlost jeho vstřebávání. A to za to stojí! To je také důvod, proč by se měl olej přidávat třeba i do rajčatového salátu. Trochou kvalitního oleje nikdy nic nezkazíte!

Upravte si sugo přesně podle vlastní chuti

O co je základ jednodušší, o to je recept variabilnější. Sugo můžete bez problémů uzpůsobit svým rozmazleným chuťovým buňkám a přidat ingredience podle vlastního uvážení. Někdo preferuje hodně česneku, jiný přidává pepř. Hodně kouzlit se dá i s bylinkami. Omáčku určitě nepokazíte estragonem, oregánem, tymiánem ani šalvějí. Spoustu výrazné vůně přidá rozmarýn. Co ital, to jiný recept na sugo. Někdo dává jenom rajčata, jiný přidává mrkev, řapíkatý celer. Vyzkoušet můžete i kapku citronu či citronové kůry, nebo třeba skleničku bílého vína. Otestujte, co vám nejvíc sedí a chutná, recept si zapište a pak ho používejte. A nebo to prostě střídejte a dělejte sugo pokaždé jinak.

Výhodou vaření podle základního receptu je, že si sugo můžete dochutit až při konkrétním použití, podle toho, co zrovna vaříte. U suga ochuceného oblíbenými surovinami už při jeho přípravě naopak víte, že vám chutná a že s ním nešlápnete vedle. A když ho chcete jednoduše vyklopit na těstoviny, nepotřebuje už žádnou větší péči. Zkrátka záleží na kuchaři. Kdo se s přípravou každého jídla rád mazlí, ocení univerzálnost základního receptu. Kdo chce ušetřit práci, mít rychle hotovo a vsadit na jistotu, ochucuje omáčku už při přípravě, a pak má zkrátka hotovo.

 

K čemu sugo využiju?

Nehledejte v tom žádnou vědu. Sugo di pomodoro není v překladu z italštiny opravdu nic jiného, než rajčatová omáčka. Ať už ji tedy budete nazývat italsky nebo česky, chutnat vám bude třeba jako základ na pizzu. Stačí otevřít skleničku a pizzu pomazat, ozdobit dalšími ingrediencemi a dát péct. Vynikající je také jako omáčka na těstoviny či gnocchi. V takovém případě stačí ohřát omáčku v pánvi a buď ji můžete rovnou servírovat, třeba na špagety s trochou parmazánu a čerstvé bazalky, nebo ji můžete ještě vytunit o spoustu dalších ingrediencí – zkuste jednou přidat kuřecí maso, jindy třeba restované žampiony. Další klasické použití je jako zapékací omáčka na lasagně, ale tady rozhodně nekončíme. Použijte sugo jako základ rychlých boloňských špaget, přidejte ho místo dresinku do pita chlebu s masovými koulemi, vyzkoušejte ho jako skvělou omáčku k pečené tresce nebo třeba na přípravu stew z ryb či mořských plodů. Vynikající je také na zapečený lilek a perfektně poslouží i jako základ pro rajskou omáčku, rajskou polévku nebo třeba polévku minestrone.

Základní rajčatová omáčka Sugo di pomodoro

Ingredience

Rajčatové sugo
Příprava: 30 minut
Aktivní čas: 120 minut
 (6 přesnídávkových skleniček o objemu 0,2 l)
  • 3 kg zralých rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • hrst bylinek (bazalka, estragon, oregáno, šalvěj) - volitelné
  • cukr - volitelné

Postup

Rajčatové sugo

KROK 1:

Rajčata omyjte, nakrojte jim slupku dvěma řezy do kříže, spařte je ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostičky (vykrojte tvrdý zelený střed).

Rajčatové sugo

KROK 2:

Oloupejte cibuli i česnek a oboje nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte olej a restujte na něm cibuli a česnek asi dvě minuty.

Rajčatové sugo

KROK 3:

Přidejte nakrájená rajčata, bylinky a vše přiveďte k varu. Vařte společně asi 30 minut nebo do úplného změknutí ingrediencí.

Rajčatové sugo

KROK 4:

Vařená rajčata propasírujte nebo v mixéru rozmixujte dohladka. Rozmixovanou omáčku vraťte do hrnce, ochutnejte, dochuťte solí, pepřem či cukrem a nechte svařit na požadovanou hustotu.

Rajčatové sugo

KROK 5:

Ještě horké plňte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Pro delší skladování zavařte.

Jak sugo uchovat

Pro uskladnění po celou zimu můžete uvařené sugo nalít ještě horké do čistých sklenic a poté zavařit. Princip zavařování je pořád stejný – obsah ve sklenici je potřeba určitou dobu vařit, tím ze sklenice uteče horký vzduch a vznikne vzduchoprázdno, které přitiskne víčko a pevně tak uzavře obsah ve sklenici. Zavařovat můžete svým oblíbeným způsobem. Jde to v hrnci, v troubě, v mikrovlnné troubě a prý dokonce i v myčce nebo ve staré pračce 🙂

Pokud se na zavařování necítíte, nechte sugo vychladnout, nalijte ho do plastových mističek a obsah jednoduše zamrazte.
Pokud neplánujete sugo uskladňovat na dlouhé věky, nalijte ho ještě horké do sklenic a dobře uzavřete. Takto vám v chladném sklepě vydrží i několik měsíců. A načatá sklenička v lednici zvládne i měsíc (samozřejmě při dodržení základních hygienických principů, kdy do obsahu nestrkáte nic, co by ho mohlo kontaminovat – prsty, jazyk ani olízanou lžičku :))

Tip:

Kyselá rajčata

Pokud se léto nepovede a sluníčka je málo, nejsou rajčata tak sladká jako obvykle. Nebojte se pak do suga přidat trochu cukru. Pokud už víte, že jsou rajčata hodně kyselá, přidejte ho klidně při vaření. Jinak stačí propasírovanou/rozmixovanou omáčku ochutnat a dochutit ji cukrem, případně i solí. Než se vše svaří na potřebnou hustotu, chutě se propojí.

Zapamatujte si:

Co je důležité pro dobré sugo:


  • Do suga klidně využijte přezrálá a popraskaná rajčata, která nikdo nechce jíst syrová.
  • Na základní recept použijte olivový olej, cibuli, česnek, rajčata, bazalku a sůl.
  • Sugo můžete vylepšit o další dochucovací ingredience a vyladit ho tak vlastním potřebám.
  • Rozmixovanou/propasírovanou omáčku nezapomeňte ještě svařit na požadovanou hustotu. Nezavařujte a nemražte zbytečně vodu.
  • Využijte na pizzu, těstoviny, gnocchi, lasagně, do omáček, polévek i sendvičů.

Související recepty




Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů