- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Domácí řecký pita chléb ze špaldové mouky

Máte rádi pita chléb - kynutou pšeničnou placku, vhodnou k plnění i namáčení do nejrůznějších dipů? Zkuste si ho připravit doma. Postup není nijak náročný a až jednou ochutnáte čerstvě vytaženou pitu z trouby nebo z pánve, ke kupované už se nebudete chtít vracet. Poslouží vám jako lahodná svačina nebo perfektní lehká večeře. A neexistuje nic, čím by se nedala naplnit.

ingredience



postup

Příprava placek

  1. Do zadělávací mísy dejte všechnu mouku a uprostřed vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko, trochu promíchejte vařečkou a nechte asi 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Když kvásek vzejde, přidejte sůl, olivový olej a vlažnou vodu a těsto dobře zadělejte (ručně nebo v robotu).

  3. Hladké zadělané těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout, aby zhruba zdvojnásobilo svůj objem (cca 30 minut - 2 hodiny podle teploty při které těsto kyne).

  4. Nakynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, prohněťte a rozdělte na 8 stejných dílů.

  5. Z každého dílu vytvořte bochánek a nechte je ještě chvíli kynout, pak z nich vyválejte tenké placky.

Pečení placek v pánvi

  1. Vyválené placky pečte na dobře rozpálené pánvi lehce potřené olejem. Opékejte asi 3 minuty z každé strany, při pečení se na těstě můžou dělat bublinky. Pokud chcete pitu s kapsou, po krátkém opečení z obou stran ještě znovu v pánvi otočte a nechte nafouknout.

Pečení placek v troubě

  1. Předehřejte troubu na 230°C. Placky vyskládejte na plech a dejte do trouby.

  2. Pečte asi 5 - 6 minut, dokud se nenafouknou a nevytvoří kapsu.

Pečivo pochází z blízkého východu a můžete ho buď nakrájet nebo natrhat na kousky a dát si ho třeba s domácími tzaztiky, humusem nebo česnekovým dipem. Při pečení se navíc krásně nafoukne a dá se z něj pak snadno vytvořit kapsa vhodná k plnění zeleninou, masem, sýry, gyrosem, masovými kuličkami nebo třeba falafelem. A když místo klasické pšeničné mouky použijete špaldu, bude i mnohem zdravější.

Příprava kynutého těsta

Postup je snadný. Z droždí, cukru a mléka připravte kvásek, smíchejte ho s moukou a zbylými ingrediencemi a těsto nechte dobře nakynout na dvojnásobek. Pak jej na pomoučněném vále rozdělte na 8 dílů, z každého dílu vytvořte malý bochánek a nechte ještě chvíli nakynout. Z bochánků vyválejte tenké placky a nechte asi 10 minut odpočívat, aby hezky dokynuly. Placky můžete následně opéct v pánvi, nebo upéct v troubě.

Pokud chcete pitu použít k plnění, vyválejte placky cca 4 – 5 milimetrů silné. Budou se při pečení více nafukovat a snáze pak uvnitř vytvoříte kapsu. Pokud používáte pitu jen jako přílohu k nějakému dipu a plánujete ji krájet na kousky nebo trhat, dělejte placky klidně slabší (2 – 3 milimetry). Po upečení budou tenčí a křupavější.

Nevíte si rady s kynutým těstem? Podívejte se na naše jednoduché tipy v článku: Jak péct z kynutého těsta

Jak péct pitu v pánvi

Vyválené placky pečte na dobře rozpálené pánvi (nejlepší je železná nebo teflonová), lehce potřené olejem. Tenkou placku opékejte asi 3 minuty z každé strany, při pečení se na těstě můžou dělat bublinky. Tlustší placku po krátkém opečení z obou stran ještě znovu v pánvi otočte a sledujte, jak se začne nafukovat a tvořit vnitřní kapsu. Až budete mít z placky krásný naducaný polštář plný vzduchu, máte hotovo.

Jak péct pitu v troubě

Pity můžete dát upéct také na plech do trouby. Vejde se vám jich tam víc najednou a nebudete muset stát dlouho u pánve. Placky pečte asi 6 minut v dobře rozpálené troubě na 230°C a nezapomeňte se u toho kochat kouzlem, když se placky začnou v troubě mocně nadouvat 🙂 Teplá voňavá domácí pita vás ohromí. Je o tolik lepší, než kupované placky z obchodu, staré i několik dní.

S čím si můžete pitu dát, když ji nechcete plnit