- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Indický kynutý chléb naan

Jednoduché chlebové placky naan určitě znáte z indické kuchyně - čerstvé, kynuté a díky jogurtu krásně vláčné a nadýchané. Běžně se pečou v rozpálené tandoori peci, ale zvládnete je klidně i doma na suché pánvi. Ještě horké je můžete mazat přepuštěným máslem ghí s bylinkami nebo česnekem. Trhejte a přikusujte je k indickým masovým a zeleninovým směsím, čočkovým dhaalům, kormám, masalám, ke curry, k polévkám a nebo je snězte jen tak samotné.

ingredience

Na placky naan

Na česnekové máslo



postup

  1. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sušené droždí (případně přilijeme kvásek z čerstvého droždí - viz tip), černý sezam a sůl.

  2. Přidáme rozpuštěné máslo, jogurt a vlažnou vodu.

  3. Vše vypracujeme vařečkou nebo v robotu na hladké těsto a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem (přibližně 1 - 2 hodiny).

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 8 stejných dílů. Z nich vypracujeme bochánky a necháme ještě chvíli pod utěrkou dokynout (cca čtvrt hodiny).

  5. Rozpuštěné ghí (přepuštěné máslo nebo rostlinný olej) smícháme v malé misce s prolisovaným česnekem a solí. Dobře promícháme.

  6. Rozehřejeme pánev. Z jednotlivých bochánků válíme tenké placky (cca půl centimetru tlusté) a opékáme je v pánvi z každé strany asi 2 minuty.

  7. Ještě horké placky potíráme česnekovým máslem a sypeme nasekanými čerstvými bylinkami.


Tip pro vás:

Jak zadělat kvásek
Pokud chcete do těsta použít čerstvé droždí, rozdrobte ho do malé misky, přidejte pár lžic z celkového odváženého množství mouky, zalijte trochou odměřené vlažné vody a vše rozmíchejte na kaši. Můžete přidat i lžičku cukru, aby kvásek lépe kynul. Nechte na teplém místě cca 15 minut vzejít (kvásek začne kvasit a objeví se bublinky). Více viz Jak péct z kynutého těsta.

Máte rádi naan? Měkký, nadýchaný, s krásnými hnědými puchýři? Takový, co se při pečení nafukuje a chutná stejně dobře jako v indické restauraci? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Stačí připravit běžné kynuté těsto bez vajec doplněné o jogurt, nechat kvasnice v míse udělat svou práci a pak z připravených bochánků válet placky a házet je na rozpálenou pánev. Pečou se na sucho, pár minut z každé strany, krásně se nafukují, voní a nejlepší jsou čerstvé a teplé, zlehka potřené máslovým ghí.

Pokud nemáte zkušenosti s kynutým těstem a bojíte se, že se vám nepovede, podívejte se na chytré rady v našem rádci Jak péct z kynutého těsta. Sepsali jsme v něm všechno, co potřebujete vědět o kynutí, a po jeho přečtení zjistíte, že tahle čarovná alchymie není nic náročného.

Tradiční pečení v tandoori peci asi není nejlepší nápad do běžné domácí kuchyně, ale placky hravě zvládnete i na běžné pánvi. Pokud máte, pořádně rozpalte těžkou litinovou. Pokud ne, vystačíte si i s obyčejnou nepřilnavou. Pečení na vyšší teplotu vám udělá na chlebu hnědé puchýřky a naplní vzduchovou kapsu uprostřed. Jakmile se placka nafoukne a opeče z jedné strany, otočte ji a opečte ještě z druhé.

Hotový chléb potřete přepuštěným máslem (nebo olejem), které lehce osolíte a prolisujete do něho česnek. Můžete i posypat čerstvými nasekanými bylinkami – koriandr, petržel, máta, pažitka. Jak vám to chutná a jak to máte rádi. Placky servírujte ještě teplé, třeba s tímhle skvělým veganským curry.

Pokud víte, že nebudete placky jíst hned, ale z časových důvodů si je připravujete třeba den dopředu, po upečení je nepotírejte, ale nechte je rozložené vychladnout každou samostatně (aby se nenamočily unikající párou). Zchladlé placky zabalte do čisté utěrky a uschovejte na suchém místě do druhého dne. Druhý den je ohřejte v pánvi z obou stran a teplé potřete máslem.