- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Pyré z pečené mrkve a petržele s pomerančem

Pyré vzniká zpracováním surovin na jemnou hmotu. Často mu lidově říkáme “kaše” a nejznámější je asi kaše z vařených brambor, správně tedy bramborové pyré. Jde o jednu z nejčastějších českých příloh, ale výborná slaná pyré mohou vzniknout i ze spousty jiných vstupních surovin. Mezi další známá zeleninová pyré tak patří třeba pyré z vařené či pečené řepy, hráškové pyré, dýňové pyré a populárními se stávají i pyré mrkvové, celerové nebo petrželové. Kromě již zmíněných příloh můžete pyré využít na spoustu dalších kulinářských kouzel. Pyré z mrkve, celeru nebo petržele poslouží třeba jako výborná pomazánka. Nevěříte? Vyzkoušejte třeba tento veganský chlebíček!

ingredience

Na pečenou zeleninu

Na tapenádu



postup

  1. Předehřejte troubu na 200 - 220 °C.

  2. Zeleninu očistěte, rozkrojte podélně na poloviny, položte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a lehce osolte, opepřete.

  3. Pečte asi 20 minut, dokud není zelenina zcela měkká. Lehce připečené skvrny nevadí. Nechte ji vychladnout a nakrájejte na kostičky.

  4. Zeleninu vložte do mixéru a rozmixujte na jemnou kaši. Přidejte šťávu z pomeranče a nechte chvíli odpočívat, aby se chuť ingrediencí spojila, poté ochutnejte, v případě potřeby osolte či opepřete.


Tip pro vás:

Máte rádi obložené chlebíčky? Podívejte se na článek Chlebíčková výzva. Najdete tam další tipy na zajímavé kombinace a pomazánky, masové, vegetariánské i veganské.


Tip pro vás:

Když už jste se stali mistry zeleninového pyré a zbyla vám půlka pomeranče, vyzkoušejte i náš veganský recept na Batátové pyré s pomerančem a fazolkami.

Výsledná chuť pyré vzniká už při zpracování vstupní suroviny. Zeleninu tak můžete jednoduše vařit v osolené vodě, nebo můžete zvolit sofistikovanější způsob a vytvořit pyré ze zeleniny pečené či grilované. Výhodné je to hlavně u zeleniny, která obsahuje hodně cukru. Ve výsledné chuti pak bude znát nejen pečená chuť, ale i jemné zkaramelizování a samotná chuť zeleniny bude ještě výraznější.

Pyré z pečené mrkve a petržele je výborné svojí kombinací. Mrkev dodá příjemně jemnou nasládlou složku, petržel je naopak více zemitá a kořeněná. Pokud se do receptu chcete pustit, kořenovou zeleninu očistěte, a osolenou, opepřenou a jemně zakápnutou olivovým olejem ji v troubě upečte. Poté stačí vše rozmixovat v mixéru a dochutit solí, pepřem a šťávou z pomeranče, která kromě chuti pomůže i řidší a jemnější konzistenci. Výsledné pyré nemusíte použít pouze na chlebíčky. Využití má široké a to nejen pro vegany. Skvěle poslouží například jako příloha k pečenému masu nebo zelenině, můžete ho servírovat se slanými krekry nebo nachos, ale dá se také zabalit spolu s čerstvou zeleninou do tortily nebo palačinky na slano.