- FreshBites. - https://www.freshbites.cz -

Portobello burger s pestem z medvědího česneku

Masité vegetariánské “steaky” z portobello žampionů, voňavé pesto z medvědího česneku, hustý řecký jogurt, čerstvý baby špenát a dokřupava smažená cibulka. To je lahodná kombinace na které pevně stojí náš vítěz mezi vegetariánskými "hamburgery" - Portobello burger s pestem z medvědího česneku. Užijte si symbiózu chutí s vegetariánským burgrem a rozmazlete se touhle voňavou večeří!

ingredience



postup

  1. Připravte si žampiony: Očistěte portobello žampiony a odstraňte jim nohu. Hlavičky žampionů potřete z obou stran pestem z medvědího česneku a osmažte v oleji na pánvičce na střední teplotu z každé strany asi čtyři minuty. Pokud nemáte pesto dostatečně slané, ještě je před pečením trochu osolte. Opečené klobouky nechte okapat na papírové utěrce.

  2. Připravte si smaženou cibulku: Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a na pánvi v oleji osmažte do zlata. Nechte okapat na utěrce.

  3. Připravte si dip: Smíchejte řecký jogurt s pestem z medvědího česneku (množství podle chuti).

  4. Připravte si burgerové housky: Housky si buď kupte, nebo si upečte vlastní podle tohoto receptu. Poté je rozkrojte na poloviny a každou polovinu opečte v pánvi na sucho nebo na grilu řezem dolů.

  5. Složte burger: Spodní polovinu housky potřete dijonskou hořčicí a obložte listy špenátu, přidejte jednu hlavičku portobello žampionu, plátek sýra a smaženou cibulku. Navrch dejte dostatek jogurtového dipu a zakryjte druhou polovinou housky.

Nachystali jste si v sezóně medvědího česneku poctivé zásoby pesta do lednice/mrazáku a teď přemýšlíte, jak ho ještě upotřebit? Zkuste tyhle skvělé burgery z masitých žampionových klobouků. Vegetariáni si je zamilují včetně dipu z řeckého jogurtu. Ale odepřít si je nemusíte ani jako vegani. Pokud jste si podle našeho receptu připravili pikantní Veganské pesto z medvědího česneku a chilli, jednoduše ho (místo do jogurtového dipu) dáte do burgeru jen tak samotné a vynecháte sýr.

Pokud pesto nemáte, uložte si honem recept někam do oblíbených a vzpomeňte si na něj hned, jak zase zjara medvědí česnek zaplaví lesy, zahrady i farmářské trhy. Pro vegetariány máme i jemnější variantu s parmazánem: Pesto z medvědího česneku s mandlemi.

A pokud pesto máte, hned se pusťte do přípravy tohohle šťavnatého elegána. Oloupejte hodně cibule a osmažte ji v pánvi na oleji pěkně do křupava. Nechte ji okapat na papírové utěrce, aby se zbavila přebytečného oleje. Než se cibule usmaží, očistěte žampiony, nožem vykrojte nožičku a obří hlavu pomažte pestem z obou stran. Můžete i lehce přisolit nebo připepřit, to záleží na tom, jak máte pesto ochucené. Pánev po cibuli otřete papírovou utěrkou a na trochu nového oleje šoupněte ochucené hlavičky a opečte je z obou stran. Vyndejte také na utěrku. Nakonec ještě rozkrojte burgerové housky a obě půlky opečte pěkně řezem dolů na suché pánvi nebo na grilu. To aby se vám dip a hořčice tolik nezasakovaly a housku zbytečně nerozmočily.

Po pečícím maratonu už stačí jen ochutit řecký jogurt zbylým medvědím pestem – každý dá množství pěkně podle vlastní chuti – a pustit se do skládání burgeru. Pořadí ingrediencí je na vás, ale kromě žampionu, cibule a jogurtového dipu nezapomeňte na plátek sýru, trochu hořčice a čerstvý baby špenát. Ať vám chutná!