Pesto z medvědího česneku s mandlemi
Vegetariánský recept
Fresh recept

Pesto z medvědího česneku s mandlemi

Medvědí česnek - zvaný též lesní česnek - patří do čeledi amarylkovitých. Má tak krásné květy, že je skoro škoda, že nejde pěstovat přímo v kuchyni v květináči, místo pokojových rostlin. Naštěstí ho lze v kuchyni alespoň zpracovávat. Patří třeba na chleba s lučinou, do polévky, do salátu, můžete z něj udělat špenát, přidat pod maso, do rizota a když vám zbyde, udělejte z něj pesto! Je zdravý a dobrý.

ingredience

  • asi 15 listů medvědího česneku
  • hrst loupaných mandlí
  • 1-2 lžíce parmazánu
  • asi 3 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl
postup

  1. Omyté listy medvědího česneku vhoďte do mixéru. Přidejte mandle, parmazán a olivový olej a vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu.

  2. Osolte a opepřete podle chuti.

  3. Snězte! S čerstvou bagetou s domácí pastou nebo třeba v burgeru ze žampionů PortoBello.

Tip pro vás:

Ve sklenici se dá skladovat v lednici až tři týdny, ale tak dlouho vám tam zaručeně nevydrží. A pokud máte listů nadbytek, jednoduše množství násobte – dvěma, třemi, deseti…

Tip pro vás:

Sezóna medvědího česneku začíná na přelomu února a března s vrcholem v dubnu. Typické lokality pro sběr jsou vlhké zastíněné části lesa a okolí potůčků. Při sběru si dejte pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou, která má podobné listy. Ve volné přírodě sbírejte vždy jen listy – cibulky česneku nechte v zemi, aby mohl příští rok zase obrůst.

datum vydání: 30. 4. 2018
autor: