Pesto z medvědího česneku s mandlemi
Vegetariánský recept
Fresh recept

Pesto z medvědího česneku s mandlemi

Místo klasického janovského pesto z bazalky a piniových oříšku zkuste tentokrát variantu z medvědího česneku. Pesto bude mít díky této bylině jemnou česnekovou chuť i vůni. Přidejte do něj mandle, které jsou velice jemné a nijak nepřebijí chuť medvědího česneku. Zbytek už je klasika - olej, sůl, pepř a parmazán. Pesto je skvělé a všestranně použitelné. Stačí mít skleničku při ruce a během pár minut vykouzlíte chutné těstoviny, noky, nebo jednoduchý předkrm - pečivo namazané pestem. Využít se dá třeba i k ochucení vařených brambor.

Medvědí česnek je úžasná divoká bylina. Můžete ho jen tak najít a nasbírat v přírodě. Obejdete se bez supermarketu a ještě si při jeho sběru užijete procházku. Rád roste na stinných místech v lese a odtud také pochází jeho další používané názvy – lesní česnek nebo divoký česnek. Má tak krásné květy, že je skoro škoda, že nejde pěstovat přímo v kuchyni v květináči, místo pokojových rostlin. Naštěstí ho lze v kuchyni alespoň zpracovávat. Patří třeba na chleba s lučinou, do polévky, do salátu, můžete z něj udělat špenát, přidat ho pod maso, do rizota a když vám zbyde, udělejte z něj pesto! Medvědí česnek je zkrátka zdravý a dobrý!

Pokud nevíte, kde ho v přírodě najít, nebo na jeho sběr nemáte čas, nezoufejte. Dnes je hodně oblíbený a tak se dá koupit na farmářských trzích, v zelenině a v nabídce ho během sezony mají i některé supermarkety. Jeho sezona ale není dlouhá. Tak neváhejte a nachystejte si pesto do zásoby, ať si ho můžete užívat co nejdéle.

příprava: 10 minut,
2 porce  (vystačí na těstoviny pro dva)
ingredience

  • asi 30 listů medvědího česneku
  • hrst loupaných mandlí
  • 1-2 lžíce parmazánu
  • asi 6 lžic olivového oleje
  • pepř
  • sůl
postup

  1. Omyté listy medvědího česneku vhoďte do mixéru. Přidejte mandle, parmazán a olivový olej a vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu.

  2. Osolte a opepřete podle chuti.

  3. Snězte! S čerstvou bagetou, s domácí pastou nebo třeba v burgeru ze žampionů PortoBello.

Tip pro vás:

Ve sklenici se dá skladovat v lednici až tři týdny, ale tak dlouho vám tam zaručeně nevydrží. A pokud máte listů nadbytek, jednoduše množství násobte – dvěma, třemi, deseti…

Tip pro vás:

Sezóna medvědího česneku začíná na přelomu února a března s vrcholem v dubnu. Typické lokality pro sběr jsou vlhké zastíněné části lesa a okolí potůčků. Při sběru si dejte pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou, která má podobné listy. Ve volné přírodě sbírejte vždy jen listy – cibulky česneku nechte v zemi, aby mohl příští rok zase obrůst.

datum vydání: 30. 4. 2018
autor: