Zeleninová polévka s řapíkatým celerem
Veganský recept
Fresh recept

Zeleninová polévka s řapíkatým celerem

Zima je čas hutnějších a déle vařených jídel a ke slovu se dostává nejčastěji kořenová zelenina, brambory, zelí nebo červená řepa. Svěží a čerstvé plody plné energie aby člověk pohledal, ale třeba takový řapíkatý celer, ač je jeho hlavní sezonou podzim, hravě seženete i v zimě. A můžete si z něj udělat lehkou a svěží polévku plnou vitamínů. Pokud potřebujete povzbudit, doplnit energii a nechce se vám stát celý den u plotny, tohle je recept právě pro vás. Místo tradičního pečiva polévku doplňte třeba plackami čapátí.

ingredience

  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 menší cibule
  • 1 menší petržel
  • zeleninový vývar nebo voda a koření na ochucení
  • pepř
  • sůl
  • římský kmín
  • mletý anýz
  • trochu oleje
  • trochu citronu
  • (vegetariáni mohou použít parmazán na ozdobu)
postup

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky.

  2. V hrnci na trošce oleje smažíme cibuli, mrkev a petrželku, dokud nezezlátnou. Přidáme řapíkatý celer a ještě chvíli opékáme.

  3. Vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme koření a vaříme do změknutí zeleniny.

  4. Hotovou polévku zakápneme trochou šťávy z citronu, případně dochutíme solí a pepřem.

Tip pro vás:

Římský kmín i anýz jsou velice aromatická koření, pracujte s nimi opatrně, mají polévce dodat jen správný šmrnc. Malá špetka anýzu a dvě špetky kmínu budou určitě až dost. Méně je někdy více.

Tip pro vás:

Pokud jíte vy nebo někdo, pro koho vaříte, i mléčné výrobky, můžete před podáváním polévku posypat nastrouhaným parmazánem.

datum vydání: 26. 10. 2017
autor:

Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře, buďte první.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *